Alvilági bűnöző lehetett a manchesteri gyilkos

2012.09.20. 22:59
2005 óta egészen kedd délelőttig nem öltek meg brit rendőrnőt szolgálat közben. Aznap, kevéssel 11 óra előtt Manchesterben, egy minden jel szerint előre kitervelt támadásban meggyilkolták a 32 éves Fiona Bone-t és a 23 éves Nicola Hughest. David Cameron miniszterelnök a „színtiszta gonosz aljas tettének”, Theresa May belügyminiszter „az ártatlanok lemészárlásának” nevezte a támadást.

Nemzeti gyászba borult az Egyesült Királyság. Általános értetlenséget és felháborodást váltott ki, hogy egyetlen támadás alatt két fiatal rendőrnő is életét vesztette. Manchesterben a helybéli lakosok hihetetlennek tartják, hogy az ő környékükön történhetett egy ilyen eset. A brit lapok szerint az elmúlt ötven évben a keddi volt az egyik legvéresebb nap az ország rendőrségének.

A rendkívüli kettős gyilkosság egy teljesen átlagos  telefonhívással kezdődött. A manchesteri rendőrséghez bejelentés érkezett, hogy a város délkeleti részében, Hattersley kerületében betörtek egy házba. A bejelentés rutinhívásnak tűnt. Az ötéves szolgálati tapasztalattal rendelkező, a napokban már a házasságát tervezgető Fiona Bone-t és a három éve rendőrnek állt, karaterajongó Nicola Hughest küldték ki a helyszínre. A két rendőr éppen a közelben járőrözött.

Bone és Hughes a háznál kiszálltak a rendőrautóból, majd gyanútlanul elindultak az épület felé. A házból ekkor hirtelen egy férfi lépett elő, és tüzet nyitott rájuk. A tanúk szerint nagyjából 10 golyót lőtt ki a nőkre, majd egy kézigránátot is rájuk dobott. Hiába viseltek mindketten golyóálló mellényt, Bone a helyszínen, Hughes később a kórházban meghalt. A támadó közben elhagyta a helyszínt, aztán pár kilométerrel távolabb feladta magát a hyde-i rendőrőrsön.

A félszemű gyilkos

A 29 éves Dale Cregan maga kereste meg a hatóságokat, és a hírek szerint magára vállalta a gyilkosságok elkövetését. Cregant több szemtanú is látta a környéken, így szinte teljesen biztos, hogy ő a tettes. Cregant már hat hete kereste a manchesteri rendőrség, ugyanis két másik gyilkosság elkövetésével is őt gyanúsítják. Az egyik gyilkosságnál szintén kézigránátokat használtak, ami Cregan bűnösségét támasztja alá.

Május 25-én egy kocsmában gyilkolták meg a 23 éves Mark Shortot. Jelenleg négy embert vádolnak a bíróságon azzal, hogy részt vettek a megölésében, és a rendőrség eredetileg Dale Cregant is kihallgatta az ügyben. Cregant június 12-én vették őrizetbe, mikor visszatért az országba egy thaiföldi nyaralás után, de a bizonyítékok hiánya miatt óvadék ellenében elengedték a rendőrök.

Pár héttel később, augusztus 10-én meggyilkolták David Shortot is, Mark 46 éves apját. Short megölésével két embert gyanúsítanak, de a rendőrök szerint Dale Cregannak ehhez is köze volt. Cregant kereste ugyan a rendőrség, de teljesen felszívódott. 50 ezer font (közel 18 millió forint) nyomravezetői díjat ajánlottak fel, de Creganről keddig semmi hír nem érkezett.

Az áldozatok, David és Mark Short korántsem voltak igazi mintapolgárok. Mark Shortot már ítélték el rablásért és testi erőszakért, és apjának is voltak ügyei a rendőrséggel. Valószínűleg mindkettőjüknek köze volt a manchesteri alvilághoz, és belső bandaviszály miatt ölték meg őket. Ezek magyarázzák azokat a rendőrségi kijelentéseket, hogy Cregan eddig a helyi alvilág segítségével bujkált, és ezért nem találták meg. Cregant csak kisebb szabálysértések miatt ítélték el korábban, de állítása szerint fél szemét egy korábbi verekedésben veszítette el, amikor Thaiföldön meggyűlt a baja az ottani rendőrökkel.

A manchesteri rendőrség szerint a veszély még Cregan elfogásával sem múlt el teljesen. Azt gyanítják, hogy még számos kézigránát van bűnözői csoportok kezében, és ezeket a rendőrség ellen is felhasználhatják. A Guardian információ szerint komoly viszály alakult ki két alvilági csoport között. Több manchesteri lakost is arra figyelmeztetett a rendőrség, hogy veszélyben lehet az életük. Ha kitör egy bandaháború, annak még több ártatlan áldozata lehet a városban.

A hattyúdala volt a rendőrgyilkosság

Az eddigi feltételezések szerint a Cregan azért lépett, mert az elfogására indított embervadászat kezdte elérni a várt hatást. Sok plakát volt róla az utcákon, és valószínűleg úgy érezte, hogy szorul körülötte a hurok. Barátai szerint fontolóra vette, hogy elhagyja az országot, de úgy érezte, annyira keresik, hogy ez nem sikerülhet. Azért dönthetett végül a rendőrök megtámadása mellett, hogy még egyszer utoljára bekerüljön a hírekbe. Hogy pont két rendőrnő érkezett ki a helyszínre, az csupán a véletlen műve volt.

A manchesteri rendőrség főparancsnoka, Sir Peter Fahy szerint hétfőn elrejtőzött abban a házban, ahová másnap odacsalta a rendőröket. Délelőtt Cregan, vagy valaki helyette, telefonált a rendőrségre, és megtette a hamis bejelentést. Peter Fahy szerint a megadott lakcím nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban, sehogyan sem kapcsolódott Creganhez, ráadásul úgy tudták, hogy lakatlan, ezért küldtek ki csak egy egyszerű járőrt.

Szemtanúk szerint Cregan a gyilkosság után elhagyta a helyszínt. „Tíz durranást hallottam, majd kiszaladtam a házból. Egy hátizsákot cipelő férfi haladt el mellettem. Az arcán semmilyen érzelem nem látszott. Később tudtam meg, hogy Cregan volt az. Beugrott egy fehér BMW-be, és elhajtott” – mondta egy szemtanú a Daily Telegraphnak.

„Keresztülnézett rajtam, csak elsétált az úton, mintha éppen munkába menne. Úgy hiszem, láttam őt erre fele lógni az elmúlt pár hétben. Biztos vagyok benne, hogy Cregan volt az. Most már nem tudom elhinni, hogy úgy sétált el mellettem, mintha a világon semmi gondja nem lett volna” – nyilatkozta egy másik szemtanú.

Több ellentmondás van

A hátizsák, ami Cregannél volt, később a rendőrőrsön került elő. A helyi hatóságok bombaszakértő csapatot hívtak, mert attól féltek, hogy a zsákban további robbanóanyagok vannak, és Cregan fel akarja robbantani őket. A férfi kocsiját is átvizsgálták, egyes hírek szerint ebben érkezett a rendőrőrsre, mások szerint oda már gyalog ment, mivel a támadás helyszínétől pár utcányira megszabadult a járművétől. Peter Fahy főparancsnok szerint a Cregan által használt lőfegyvert is megtalálták, de azt nem árulta el, hogy a kocsiban, az utcán, vagy esetleg Cregannél volt.

Jelenleg nem tudni pontosan, hogy a házban, ahonnan Cregan előlépett, pontosan hányan laktak. A Daily Mail szerint egy férfi és egy nő élt benne, akit most kihallgat a rendőrség. Egyes helybéliek szerint egy idős nőé volt a ház, aki pár hónapja meghalt, más források szerint régóta lakatlanul állt, és vannak, akik szerint egy fiatal férfi lakott benne, aki Cregan cinkosa volt. Ezt az elképzelést támasztja alá, hogy Cregan mellett a rendőrség egy meg nem nevezett 28 éves férfit is letartóztatott, akit gyilkosság elkövetésére való összeesküvéssel vádolnak.

Az áldozatok: Nicola Hughes és Fiona Bone
Az áldozatok: Nicola Hughes és Fiona Bone

Utólag több helybéli is úgy nyilatkozott, hogy látták Cregant a környéken az egyik kocsmában inni, vagy vásárolni a boltban. Hiába szerepelt az arca újságok címlapján, és volt benne a hírekben a tévében, az 50 ezer fontos nyomravezetői díj se segített, mert az emberek féltek tőle, és a feltételezett bűnözői kapcsolataitól. A rendőrség azonban állítja, hogy még mendemondák se jutottak el hozzájuk a férfi hollétéről.

Felfegyvereznék a rendőröket

„Szerintem a rendőri munkát jobban kellene ellenőrizni, amikor helyszínekre mennek ki, és őszintén, a rendőröknek fegyvert kellene viselniük, amikor olyan helyzetbe kerülnek, ahol nem biztosak mindenben” – mondta a Daily Mailnek a manchesteri támadás kapcsán Paul Beshenivsky, akinek felesége, Sharon volt a legutolsó brit rendőrnő, akit szolgálat közben megöltek.

Az Egyesült Királyságban a rendőrök hagyományosan lőfegyver nélkül teljesítenek szolgálatot, ugyanis az ország bűnüldözési kultúrájától idegen a fegyverviselés. A rendőröknek inkább személyes kapcsolatokat kell kiépíteniük a helybéliekkel, és erre, valamint kiképzésükre hagyatkozva kell végezniük a munkájukat.

Mostanra egyesek szerint elavult ez a hozzáállás, és az erőszakos bűnözők ellen erőszakos válaszokra van szükség. Fiona Bone apja a BBC szerint azt nyilatkozta, hogy a rendőrgyilkosok ellen újra életbe kellene léptetni a halálbüntetést.

A fenti lépések azonban éppen a rendőrök szerint lennének aránytalan túlreagálások. Egy 2006-os felmérés, amiben 47 ezer nyomozó vett részt, azt állapította meg, hogy a megkérdezettek 82 százaléka ellenzi a fegyverviselést. Peter Fahy főparancsnok szerint a testület azóta nem változtatott véleményén, és az Egyesült Államok példája is mutatja, hogy a fegyverviselés nem eredményezi azt, hogy nem lőnek rá a rendőrökre.

David Cameron brit miniszterelnök is önmérsékletre intett. Szerinte több fegyveres rendőr és több fegyveres gyors reagálású csoport áll készenlétben, mint régen. A mostani esetben azonban egy hagyományos betöréses lopásról érkezett bejelentés, ami nem indokolta, hogy felfegyverzett rendőrtisztek legyenek a helyszínen.

Cameron szerint a manchesteri támadás emlékezteti az embereket, hogy a rendőrök milyen kockázatokat vállalnak az érdekükben, és kijelentette, hogy most a tiszteletadásnak van itt az ideje. „Lélekben én, és úgy gondolom, az egész ország is az elhunytak családjával van ebben a lehetetlenül nehéz időszakban.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport