Az USA bezárta indonéziai nagykövetségét

2012.09.21. 10:46
Tovább gyűrűzik a Mohamed-film miatti felháborodás. Az Egyesült Államok minden indonéziai diplomáciai képviseletét bezárta, az iráni elnök a Nyugatot kárhoztatja.

Zárva van a jakartai nagykövetség, a surabayai, medani és bali konzulátus, valamint a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségéhez (ASEAN) rendelt amerikai misszió. A nagykövetség épülete előtt vízágyúkat állítottak fel, és szögesdrót-tekercseket gördítettek ki.

A követség arra figyelmeztetett honlapján, hogy a demonstrációk célpontjai lehetnek amerikai üzletek is, elsősorban a gyorséttermek.

A pénteki nagyimákat gyakran követik tiltakozó akciók a világ legnépesebb muzulmán országában. Hétfőn is volt tüntetés az amerikai nagykövetség előtt, és az erőszakba torkollott: kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg az épületet, amerikai zászlókat és autógumikat gyújtottak fel. Szerdán a medani konzulátus előtt tüntetők a filmesek megbüntetésére szólították fel Washingtont.

Irán elnöke is megszólalt

Közben az iráni elnök a Nyugatot támadta a videó és egy francia hetilap Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrái miatt.

Mahmúd Ahmadinezsád pénteken egy teheráni katonai felvonuláson azt mondta, hogy a Nyugat a szólásszabadságra hivatkozva engedi a próféta sértegetését. Szerinte ez kettős mércéről árulkodik, amit nyilvánvaló félrevezetésnek nevezett.

Nézze meg az eseményekről készült nagyképes válogatásunkat!
Nézze meg az eseményekről készült nagyképes válogatásunkat!
Fotó: Stringer / AFP

Az iszlámot gyalázó, Innocence of Muslims című amerikai amatőr film haragos tiltakozásokat váltott ki az iszlám világban, tüntetők rohamozták meg az Egyesült Államok és a nyugati országok diplomáciai képviseleteit. A zavargásokban eddig legalább harminc ember vesztette életét, közük az Egyesült Államok líbiai nagykövete.

A filmet elítélő hirdetések a pakisztáni tévében

Az Egyesült Államok pakisztáni nagykövetsége a filmet elítélő hirdetéseket sugároztatott az ország csatornáin. A felvételeken Obama elnök és Hillary Clinton külügyminszter megbélyegzően beszél a videóról egy sajtókonferencián. A minisztérium szerint azért fontos a hirdetéseket sugározni, mert az elnök és a külügyminiszter megnyilatkozása ugyan helyet kapott a hírekben, de nem volt elég hangsúlyos az üzenet.

A hirdetést egyedül Pakisztánban sugározzák.

Szerdán kétezer tüntető akart közel jutni a fővárosban található nagykövetséghez, amit a rendőrök könnygázzal és gumibottal akadályoztak meg.