Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Vérdíj az iszlámellenes film rendezőjére

2012.09.22. 22:02

Vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államokban készült iszlámellenes videofilm rendezőjének fejére szombaton a pakisztáni kormány egyik minisztere. Gulam Ahmed Bilur vasútügyi miniszter 100 ezer dollárt (csaknem 22 millió forint) ajánlott fel az általa "istenkáromlónak" nevezett filmkészítő megöléséért.

Bilur a szélsőséges iszlamista tálibokat és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot is felszólította, hogy csatlakozzon ehhez a "nemes ügyhöz".

Los Angelesben múlt hét pénteken rendőri védelem alá helyezték a film feltételezett producerét, akiről kiderült, hogy egyiptomi származású és kopt keresztény. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Nakoula Basseley Nakoula néven tartja számon az 55 éves férfit, akit 2010-ben banki csalások miatt 21 havi szabadságvesztésre elítéltek, de azóta feltételesen szabadlábra került. Nakoula az iszlám világbeli zavargások kitörése után álnéven, izraeli-amerikai ingatlanbefektetőként adott interjút több sajtóorgánumnak. Filmjét a CNN hírtelevízió szerint amerikai iszlámellenes csoportok támogatták.

Pakisztánban szombaton újra ezrek vonultak az utcákra, hogy tüntessenek az iszlámellenes amerikai film ellen, a tiltakozások rendbontás nélkül értek véget, szemben a pénteki, Karacsiban és Pesavarban lezajlott több tízezres erőszakos megmozdulásokkal, amelyekben 23 ember halt meg, és több mint kétszáz megsebesült. Ez a két incidens követelte a legtöbb áldozatot azóta, hogy A muszlimok ártatlansága című, Mohamed prófétát és az iszlám vallást gyalázó amatőr amerikai videofilm 11 napja felkerült a világhálóra.