Izsó
20 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Megkönyörültek a dohányosokon a svájciak

2012.09.23. 17:58

A svájci szavazók több mint 66 százaléka elutasította a vasárnapi referendumon a "Védelem a passzív dohányzástól" csoport kezdeményezését - idézte a helyi média az első becsléseket. A 2009-ben kezdett kampány mindenekelőtt a munkahelyeken és a közintézmények zárt tereiben üzent hadat a passzív dohányzásnak, és csak csekély kibúvót hagyott volna a tilalom alól.

Ma Svájc 26 kantonjában igen szerteágazóak a dohányzást korlátozó rendeletek. Hat kantonban széleskörű a tilalom, 11 kantonban a rendeletnek azon részét alkalmazzák, amely a kisebb bárokban, kávéházakban és vendéglőkben, továbbá a nagy éttermek elkülönített helyiségében engedélyezi a pöfékelést. Hét kanton tiltja az éttermekben a dohányzást, engedélyezi viszont a dohányosok részére fenntartott helyiségben. A törvénymódosításhoz nemcsak a választók, de a kantonok többségének támogató szavazatára is szükség lett volna.

Üdvözölte az eredményt a Villiger, Svájc külföldön is jól ismert szivargyára. "Egyértelmű szakaszgyőzelem ez a dohányipar és a vendéglátóipar számára" - nyilatkozta vasárnap délután Heinrich Villiger cégvezető. "A passzív dohányosok védelmét szolgáló, két éve hozott szigorítások után a nép megálljt kiáltott" - fűzte hozzá.

Csalódásának és meglepetésének adott hangot a Svájci Tüdőliga vezetője. Az emberek láthatóan elégedettek a jelenlegi szabályozással - fogalmazott Sonja Bietenhard. Egyúttal utalt arra is, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül a kantonok saját hatáskörükben szigorúbb előírásokat hozhatnak.