Hadat üzentek a részeg orosz sofőröknek

2012.09.25. 13:32 Módosítva: 2012.09.25. 13:58

Törvényszigorításokra számíthatnak az orosz autósok. A képviselők az ittas vezetésről vitatkoznak a parlamentben, sokak szerint túl laza a szabályozás, írja a Kommersant.

A bírságot százezer rubelre (körülbelül hétszázezer forint) növelnék, a visszaesőktől elkoboznák a jogosítványt és az autót is. A Kremlben és a Fehér házban támogatják a kezdeményezést. Változtatnának a véralkoholszint megengedett mértékén is.

A témát Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vetette fel a legutóbbi parlamenti ülésen. Elmondta, hogy Oroszországban súlyos a helyzet, a törvényeket át kell vizsgálni.

A kormányfő a szombati balesetre utalt, amikor hét moszkvai fiatalt gázolt el egy részeg autós. Alekszander Makszimov, a Toyota sofőrje százkilencvennel belehajtott egy buszmegállóba, véralkoholszintje 1,5 ezrelék volt. Később bevallotta: két napig ivott.

Másfél-két évre vehetik el az ittas vezetők jogosítványát a jelenlegi törvények szerint. Ha kiderül, hogy jogosítványuk sincs, ötezer orosz rubel (körülbelül harmincötezer forint) a büntetésük. Halálos áldozatok esetén hét és tíz év között mozog az ítélet, Alekszander Makszimov is ennyire számíthat.

Az utóbbi két évben Oroszországban a balesetek száma 3,5 százalékkal nőtt, és körülbelül 18 ezren vezettek ittasan.