Elhallgattatnának egy baloldali képviselőt

2012.09.25. 15:46

Még július 13-án csúszott ki Ilja Ponomarjov baloldali képviselő száján a „csalók és tolvajok"  egy rágalmazási törvénymódosítás bevezetését vitató ülésen. Az Egységes Oroszország pártban ez nagy felháborodást okozott, írja a Korreszpondent orosz portál.

Az Egységes Oroszország pártot Vlagyimir Putyin hozta létre 2001-ben, s azóta Oroszország vezető politikai pártja. Az utóbbi időszakban azonban jelentősen veszített népszerűségéből, neve ma a korrupcióval kapcsolódik össze. Alekszander Navalnij korrupcióellenes blogger honosította meg a kifejezést: „csalók és tolvajok pártja”.

Nyáron nem volt különösebb visszhangja az esetnek, legalábbis következménnyel nem járt. Nemrégiben viszont arra jutottak a képviselők, hogy érdemes foglalkozni az etikai kérdéssel.

Ponomarjovot meg akarják fosztani a véleménynyilvánítástól, és nem engedélyeznék, hogy felszólaljon az elkövetkezendő időszakban aktuálissá vált plenáris ülésen október közepén, amikor is komoly kérdések kerülnek terítékre.

Ponomarjov nyilatkozataiban tagadja, hogy a két jelzővel utalt volna bármire is és furcsának tartja, hogy pont az októberi fontos ülésszakasz előtt került ismét napirendre a kifejezés használata.

A felszólalás jogának megfosztásáról hamarosan döntést hoznak.