Bibliagyalázásért is felelni kell Egyiptomban

2012.09.26. 06:59

Egyiptomban vád alá helyeztek kedden egy ismert radikális iszlamistát, televíziós személyiséget, mert összetépte a Biblia egy példányát egy olyan tüntetésen, amelyet az iszlámgyalázó amatőr film miatti tiltakozásul tartottak az amerikai nagykövetség előtt.

Ez azon kevés bűnügyi perek egyike az országban, amelyben az istenkáromlást tiltó törvénynek nem az iszlám, hanem egy másik vallás vonatkozásában szereznek érvényt. A törvényt jogvédő szervezetek a szabadságjogok korlátozása egyik eszközének tartják.

Filmre vették, amint Ahmed Mohamed Abdulla áll a tüntető tömeg előtt a két héttel ezelőtti megmozduláson, és széttépi a Biblia egy angol nyelvű példányát. A férfi utána közölte a demonstrálókkal, hogy le is vizeli a könyvet, ha folytatódik az iszlám gyalázása.

Az úgynevezett mennyei vallásokkal - ezek közé tartozik a kereszténység, az iszlám és a judaizmus - szembeni sértések öt évi börtönbüntetéssel sújthatók Egyiptomban. Ügyvédek és jogvédők szerint azonban a vallásgyalázás meghatározása homályos, és gyakran csak az iszlám bírálói ellen használják.

Az Amerikában készített iszlámgyalázó film megjelenése után több egyiptomi vallási vezető és politikus követelte, hogy alkossanak egy nemzetközi törvényt a vallásgyalázás tiltására. Elképzelhető, hogy az iszlamista Mohamed Murszi elnök vezette új kormány úgy érzi, bizonyítania kell, hogy részrehajlás nélkül alkalmazzák a törvényt.