Döntő támadást indítottak a szír felkelők

2012.09.27. 19:12
Mindent eldöntő támadás indítottak a szír felkelők az ország második legfontosabb városának, Aleppónak a bevételére. A lázadók egyik parancsnoka szerint több ezer harcos indult csütörtök délután a város elfoglalására. Eközben majdnem sikerült megállapodni egy, a szíriai rendszert elítélő ENSZ-határozatról, de arab országok elutasították a tervezetet.

„Ma estére Aleppó a miénk lesz, vagy vereséget szenvedünk" – jelentette ki a hadseregtől a felkelőkhöz átállt Abu Furat a francia hírügynökség tudósítója előtt, aki Izaa negyedben maga is látta a harcosok gyülekezését több iskolaépületben, és azt, hogy aknavetőkkel lőtték a hadsereg állásait, miközben adó-vevő készülékeken bátorították egymást.

A Szíria gazdasági központjának számító Aleppóért több mint két hónapja folyik a küzdelem. A felkelők júliusban, a harcok kezdetén fontos sikereket értek el, de később védekezésre kényszerültek a hadsereg fölényes tűzereje miatt. A kormány kedden bejelentette, hogy erői visszafoglalták a város egyik keleti, nagy kiterjedésű negyedét, Arkúbot.

A rendszer a hadsereg aláírásával a felkelőknek szánt üzenetet küldött országszerte a mobil telefonokra azzal a szöveggel, hogy "game over" (a játszmának vége), tegyék le a fegyvert. A felkelők a nap folyamán azzal magyarázták aleppói offenzívájuk elakadását, hogy kevés a lőszerük, éppen csak arra elég, hogy védjék az állásaikat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet szerint csütörtökön harcok folytak Homsz, Hama, Idlíb, Latakia és Deir ez-Zór tartományokban is.

Egy libanoni televíziós csatorna, az al-Manar helyszíni felvételeket mutatott be csütörtökön az előző nap Damaszkuszban végrehajtott támadásról, amelyet a felkelők a szíriai vezérkar központja ellen indítottak. A képeken látszik, hogy felkelőknek sikerült bejutniuk a létesítmény területére, és csak több órás harccal lehetett őket kiűzni, miután mintegy húszan elestek közülük.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága jelentősen megemelte a külföldre menekülő szíriaiak év végére várható számát, amely az új előrejelzés szerint a jelenlegi mintegy 300 ezerről 700 ezerre fog nőni. Ellátásukra majdnem 500 millió dollárra lesz szükség, ezért az ügynökség és segélyezésben közreműködő partnerei gyűjtést indítottak. A táborokban lakó menekültek helyzetét a tél közeledése is nehezíti.

Genfi diplomáciai körök szerint kis híján sikerült megállapodni Oroszországgal egy, a szíriai rendszert elítélő ENSZ-határozatról, de egyes arab államok elutasító magatartása miatt ez végül mégsem sikerült. Oroszország hajlandó lett volna tartózkodni a pénteki szavazáson az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, de azt kérte, hogy a határozat szövegébe vegyék bele, hogy a felkelők is követnek el atrocitásokat. Konkrétan azt a jelentést kellett volna szó szerint idézni, amelyben az ENSZ által megbízott független vizsgálóbizottság nemrég megállapította, hogy a fegyveres ellenzéki is követ el háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket.