Farkasszemet néznek a rendőrök és a nacionalisták

2012.09.29. 12:37

A terület lezárásával a rendőrség megakadályozta Krasznahorkaváralján a helyi illegális cigánytelepnek egy szélsőséges szlovák politikus, Marián Kotleba által szombatra meghirdetett "eltakarítását". Incidens nem történt.

Gyülekeztk Krasznahorkaváralján az illegális romatelep ledózerolását ígérő „Mi Szlovákiánkért Néppárt” hívei, de délelőtt tízkor már egy 300 fős rohamrendőri különítmény és lovasrendőrök érkeztek a településre, hogy fenntartsák a rendet.


View Larger Map

A rendőrség nagy erőkkel készül az akcióitól támogatókat remélő, új szélsőjobboldali szlovák mozgalom, a Mi Szlovákiánkért Néppárt (LSNS) szombati megmozdulására. Marián Kotleba az LSNS elnöke azt ígérte, hogy „kitisztítják” a telepet. Kotleba azt állítja a telekkönyv szerint füves területről van szó, ő pedig az eredeti állapot visszaállítását tűzte ki célul.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány  felhívta a résztvevők figyelmét, hogy nagy az esélye, hogy megjelenésükkel szabálysértést vagy bűncselekményt követhetnek el. Gašpar kijelentette, hogy Kotlebáék gyülekezést-tüntetést nem jelentettek be a rendőrségen, így ha ennek lehet minősíteni a szombati eseményt, a rendőrség fellép az illegális tevékenység ellen.

Nagy a rendőri jelenlét

Marián Kotleba
Marián Kotleba
Fotó: Marian Kotleba / Facebook

Az Új Szó Online szerint fél tizenegykor a település központjában nyugalom honolt, de ez valószínűleg csak a vihar előtti csend. Tizenegyre a rendőrök minden irányból körbezárták a falut, és járőrözni kezdtek a romatelepen. Gúnár Lajos vajda szerint a telepen élők nem tudják mire számíthatnak. A helyi romák szeretnének minden konfliktust elkerülni, ezért a Roma Unió által kezdeményezett szimpátiatüntetést visszautasították.

A szlovák oldal a községi hivataltól azt tudta meg, hogy Marián Kotleba a faluban töltötte az éjszakát 3-4 társával, de reggel kihallgatásra vitték őt Kassára. Délre Kotlebának már 60 szimpatizánsa volt a faluban, akik az egyik útkereszteződésben gyülekeztek. A rendőrség ekkora már kordont vont a romatelep köré.

A „takarítás” hivatalos kezdetét állítólag 13 órára halasztották a demonstrálók. Az Új Szó kérdésére, hogy hol vannak a beígért csákányok és a lapátok, azt felelték, munkagépekkel készültek a helyszínre, de valószínűleg feltartóztatták azokat, útban a falu felé.

Vezető nélkül várakozik a tömeg

Egy óra előtt pár perccel közel 300 fős tömeg gyűlt össze a helyi községi hivatal előtt, idegenek és helyiek egyaránt.  Cigányellenes jelszavakat skandáltak, és a média képviselőit szóban támadták, Robert Ficot is szidalmazták. A tömeg egyelőre magát hergeli, vezető nélkül.

Egy órakor Bollo Péter polgármester sajtótájékoztatót tartott, melyben elmondta, hogy 2007-től már megvásárolhatók voltak a telkek, de a romák akkor nem törték magukat ez ügyben. Csak idén márciusban kezdtek mozgolódni a telkek legalizálása ügyében.

A beszéd végére a tömeg már 400 főre duzzadt, és elindult a telkek irányába. A rendőrség ekkor felszólította a tüntetőket, hogy oszoljanak, mire a tömeg rigmusokat kezdett skandálni. Közel 20-25 perces szóváltás után a tüntető tömegben bejelentették, hogy Kotleba visszatér. Erre az emberek ismét megindultak a falu felé.

Megérkezett Kotleba

Délután a községi hivatal ellőtt beszédet mondott Szaniszló Istvánt, akit Kotlebával együtt vittek el reggel a rendőrök. Szaniszló szerint az 1989-es rendszerváltás előtti módszerekkel állították elő őt és társait.

Nem sokkal később fél három körül a hivatal előtt egy besztercebányai jelzésű Hummer terepjáró parkolt le, melyből Marián Kotleba szállt ki. A szélsőséges párt vezetője bejelentette, hogy három órakor sajtótájékoztatót tart, fél négykor pedig támogatóival elindul a romatelep felé, ahol ki akarja mérni az általa birtokolt telkek pontos helyét.

A sajtótájékoztatón Kotleba felolvasta az országos rendőrfőkapitány levelét. Kotleba arra hívta fel a figyelmet, hogy a levél számos hibát tartalmaz. A rendőrfőkapitány levelében kritizálta, hogy Kotleba azt sem tudja melyik telek az övé. Kotleba erre hivatkozva mondta, hogy földmérést akar csináltatni.

A telken felépült házak lerombolása most már várhatóan elmarad, mert a rendőrök felhívták a tüntetők figyelmét, hogy erélyesen fognak fellépni, ha tettlegességig fajul a tüntetés. Kotleba azt mondta ő nem akarja veszélyeztetni a tüntetők testi épségét, ezért míg ő és egy társa áthaladt a rendőrkordonon, arra kérte a kint maradő többi tüntetőt, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Gunár Lajos krasznahorkaváraljai vajda a parameter.sk helyszíni tudósítójával délután négy órakor közölte, hogy a rendőrség által elkerített telepen nyugalom van, atrocitásra egyelőre nem került sor.