Kormánykonvojra támadtak Szíriában

2012.10.01. 20:21

Csapdát állítottak egy katonai konvojnak a fegyveres felkelők Szíriában, a támadásban a kormányerők 18 katonája meghalt, 30 megsebesült - jelentette be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) hétfőn. A buszokból, teherautókból és más járművekből álló oszlopot a Homsz-Palmüre útvonalon támadták meg több pokolgéppel, majd a felkelők tűzharcot kezdtek a katonákkal.

A londoni központú civil szervezet - amely aktivisták és orvosok kiterjedt szíriai hálózatától kapja értesüléseit - azt közölte, hogy hétfőn összesen 59-en haltak meg a szíriai összetűzésekben, köztük 21 katona. Más források szerint a halálos áldozatok száma eléri a százat.

Mindeközben a szíriai kormányerők heves tűz alá vették a déli Deraa és a középső Homsz tartomány több területét. Megszakítás nélkül támadták az északi nagyváros, Aleppó lázadók kezén lévő negyedeit, a légierő pedig az északnyugati Idlíb tartományban hajtott végre támadásokat. Szalkin településen (Idlíb) legkevesebb 12 civil, köztük öt gyerek halt meg az épületekre mért rakétacsapásokban. A Tafasz város (Deraa) elleni támadásban legkevesebb öten vesztették életüket, köztük polgári személyek, és többen megsebesültek. Damaszkusz közelében egy lázadó dandár vezetője esett el a hadsereggel vívott harcban.

Walid Muallem szíriai külügyminiszter az ENSZ Közgyűlése előtt bírálta a felkelőket támogató országokat, kiemelve közülük az Egyesült Államokat, Franciaországot, Törökországot, Szaúd-Arábiát, valamint Katart – írta a BBC. A szíriai kormány álláspontja szerint a fenti államok valójában a terrorizmust támogatják, s „láthatóan beleavatkoznak” Szíria belügyeibe. Az ENSZ főtitkára, Ban Kimun ugyanakkor Muallemmel való megbeszélései során a „lehető legkeményebben lépett fel” a sorozatos mészárlások, a pusztítás, az emberi jogi visszaélések, valamint a légi- és tüzérségi támadások ellen. A főtitkár egyben felszólította a szíriai hatóságokat: legyenek részvéttel saját népük iránt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla