2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Főiskolásokat mészároltak le Nigériában

2012.10.02. 17:26
Ismeretlen fegyveresek támadást intéztek kedden Nigériában egy főiskola kollégiuma ellen, a lövöldözésben 26 hallgató meghalt, 15 megsebesült.

A súlyos merénylet az ország északkeleti részében fekvő Mubi városban történt, ahol aktív tevékenységet fejt ki a szakadár iszlamista Boko Haram fegyveres szervezet.

A lövöldözés pontos indítóoka nem ismert, de egyes feltételezések szerint köze lehet a napokban tartott főiskolai választásokhoz, mert több áldozat is jelöltként indult azokon. A helyi hatóságok azt közölték, hogy az okokról a vizsgálat még csak most kezdődött.

Néhány áldozattal késsel végeztek. Helyszíni beszámolók szerint az eseményeket követően a főiskola körzetében a hadsereg vette át az ellenőrzést.

A Boko Haram - amelyet a hadsereg szektaként kezel - iszlám államot akar létrehozni Nigéria döntően muzulmánok lakta északi részében. A szakadár csoport fő célpontjai kormánytisztviselők, vallási vezetők és keresztény templomok, de felsőfokú intézmények hallgatói ellen is hajtott már végre merényleteket az ország muzulmán többségű középső és északi részén. Fegyveres támadásaiban a Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint 2010 óta több mint 1400 ember vesztette életét.