Ivanisvili, a grúziai győztes normalizálná a viszonyt Oroszországgal

2012.10.03. 11:56

Egyik fő célja Oroszország és Grúzia viszonyának normalizálása, jelentette be szerdán Bidzina Ivanisvili, a grúziai parlamenti választáson győzelemre álló Grúziai Álom (KO) vezetője. Grúzia és Oroszország 2008-ban keveredett háborúba, amikor is az oroszok bevonultak a szakadár Dél-Oszétiába, melynek visszaszerzésére a mostani választáson vesztes Egyesült Nemzeti Mozgalmat vezető Miheil Szaakasvili elnök indított katonai akciót.

Az orosz invázió után megszakadt a két ország diplomáciai kapcsolata. Oroszország azóta független államként ismerte el Dél-Oszétiát és a másik szakadár grúz területet, Abháziát. Az orosz hadsereg mindkét szakadár területen csapatokat állomásoztat.

"Az Oroszországhoz fűződő viszony normalizálásának folyamata nem lesz egyszerű, de hozzá kell látni. Mindenekelőtt arról kell majd meggyőznünk az orosz vezetést, hogy Grúzia euroatlanti integrációt célzó törekvései nem irányulnak az Oroszországi Föderáció állami érdekei ellen" - jelentette ki Ivanisvili.

"Azt hiszem, hogy Grúzia és Oroszország érdekei egybeeshetnek számos kérdésben, így például biztonsági kérdésekben is" - nyilatkozta a CNN-nek. De az Egyesült Államokkal sem kíván szakítani. "Ha azt kérdezik, hogy Amerika vagy Oroszország, azt válaszolom, hogy jó viszonyra van szükségünk mindenkivel" - mondta.

Az oroszok Szaakasvilit nem fogadták el tárgyalópartnernek.