Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kadhafi-hívek ostromára készülnek Líbiában

2012.10.03. 06:02

Közel egy évvel Kadhafi egykori líbiai vezető bukása és megölése után hívei egy líbiai várost még uralmuk alatt tartanak. Az új kormányhoz közeli milíciák most arra készülnek, hogy megostromolják utolsó fellegvárukat, Bani-Valídot.

Az első összecsapásokban kedden egy ember elesett. Kedden este a Bani-Valíd környékén gyülekező milicisták háromórás összecsapást vívtak a város védőivel, és egyet megöltek, ötöt megsebesítettek közülük. A város rádiója szerint a védők az utolsó emberig küzdeni fognak.

A százezer lakosú, a fővárostól, Tripolitól 140 kilométerre délre, a sivatagban fekvő Bani-Valídot a tavalyi polgárháborúban csak rövid időre sikerült elfoglalniuk az azóta kormányra került felkelőknek. Azóta a kadhafisták visszaszerezték az ellenőrzést.

A Bani-Valídból érkezett kadhafista milíciák főszereplői voltak a miszrátai harcoknak - a tengerparti városban voltak a legsúlyosabb összecsapások az egész háborúban. És Bani-Valídban tartották fogva a 22 éves Ormad Saabant is, aki tavaly elfogta Kadhafit.

Saabant ugyan elengedték, de halálosan megsebesítették. A múlt héten Franciaországba szállították kezelésre, de belehalt sérüléseibe.