Törökországot lőtték Szíriából

2012.10.06. 20:29

Szíriából kilőtt három aknagránát csapódott be szombaton török területen, a szíriai-török határ térségében, anélkül, hogy károkat vagy emberveszteséget okoztak volna. Valamennyi lövedék a Hatay tartománybeli Güvecci falu melletti földeken robbant fel, jelentette az Anadolu Ajansi török hírügynökség. A török tüzérség viszonozta a támadást.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pénteken arra figyelmeztette Damaszkuszt, hogy Törökország nem fog visszarettenni a megtorló intézkedésektől, ha provokáció éri. Mint mondta, országa nem akar háborút, de óvta szomszédját attól, hogy próbára tegye elszántságát. A török-szíriai feszültség negyedik napja tart, amióta egy szerdai szíriai tüzérségi támadásban öt török polgári személy veszítette életét a határtérségben. Damaszkusz azt állítja, hogy a támadás nem volt szándékos.

Törökországban, amely egykor Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese volt, de a szíriai felkelés során alkalmazott véres erőszak miatt ellene fordult, csaknem 100 ezer szíriai menekült él táborokban. Ankara menedéket nyújtott a felkelők vezetőinek, és ismételten lemondásra szólította fel Aszadot.

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint Törökország megerősítette a határtérségben állomásozó csapatait. Katonai járműveket, nagyszámú harckocsit és légvédelmi rendszereket vonultatott fel a szíriai határ mentén. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter egy televíziós interjúban hangsúlyozta, Törökország mindent meg fog tenni határainak megvédése érdekében.