Chavez és riválisa is elfogadja a választás eredményét

2012.10.07. 23:00
A választási eredmény tiszteletben tartását ígérték vasárnap Venezuelában az aznap rendezett elnökválasztás fő esélyesei. Szavazatának leadásakor mind a dél-amerikai országot 1999 óta irányító baloldali-populista Hugo Chávez, mind legfőbb ellenzéki kihívója, Henrique Capriles Radonski kijelentette, hogy a voksolás kimeneteléhez tartják magukat.

"Tiszteletben fogjuk tartani az eredményeket, bármilyenek legyenek is" - hangoztatta Chávez, miután leadta voksát a fővárosban, Caracasban. A jelenlegi elnököt a szavazóirodában fogadók között volt Danny Glover amerikai színész és a guatemalai Nobel-békedíjas Rigoberta Menchu is.

Capriles Radonski - ugyancsak Caracasban - szintén arról beszélt, hogy ő és hívei tiszteletben fogják tartani a nép akaratát. "Aki győzni tud, annak tudnia kell veszíteni is" - fogalmazott a 22 ellenzéki pártot magában foglaló, Demokratikus Egység Asztala nevű tömörülés (Mesa de la Unidad Democrática, MUD) jelöltje.

A 40 éves ellenzéki vezető történelminek nevezte a választás napját, amelyen fogalmazása szerint "Venezuela győzni fog", és türelemre intette híveit. Megfigyelők szerint az országot több mint 13 éve irányító Chávez számára ez az eddigi legnagyobb választási kihívás.

Az országban csaknem 14 ezer szavazókörzetben mintegy 19 millió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát. A helyi idő szerint kora délutáni közlések szerint a részvétel igen magas volt, és egyetlen incidens sem történt. Az első választási eredmények közép-európai idő szerint hétfő reggel várhatók.