Fenyegetőek a kínai távközlési óriások

2012.10.08. 06:19

Az amerikai kongresszus hírszerzési bizottsága szerint a kínai Huawei és ZTE vezető távközlési cégek biztonsági kockázatot jelentenek, ezért távol kell tartani őket az amerikai piactól és az amerikai kormányzat számítógépes rendszereitől. Ez derül ki annak a jelentésnek a tervezetéből, amit a képviselőházi testület – majdnem egyéves vizsgálódás után – a témáról készített.

A dokumentumot hivatalosan hétfőn hozzák nyilvánosságra, de a szövegből az már előző nap több részlet kiszivárgott. Eszerint a cégek nem tudtak elég információt nyújtani a kínai állami befolyás miatti aggodalmak eloszlatására. „Kínának vannak eszközei, van lehetősége és van indítóoka is arra, hogy ezeket a távközlési vállalatokat rosszindulatú célokra használja” – áll a tervezetben.

A vizsgálat többek között azon feltételezések nyomán indult, hogy a két neves céggel a kínai hatóságok bizalmas gazdasági információkhoz juthatnak, és talán számítógépes támadást is előkészíthetnek.

A Huawei és a ZTE tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lenne a kínai kormányzattal. Vezetőik az amerikai bizottság előtt azt hangoztatták, hogy nem foglalkoznak politikával, kizárólag üzlettel. A Huawei a világ második legnagyobb telekommunikációs felszereléseket gyártó vállalata, a ZTE pedig a negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártó. Csak a Huawei tavaly 1,3 milliárd dolláros bevételre tett szert az Egyesült Államokban. A Huawei szeptember közepén az MTI-nek küldött nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy sosem veszélyeztette az Amerikai Egyesült Államok biztonságát.