A világ legveszélyesebb városa hondurasi

2012.10.08. 11:29

A világ ötven legrosszabb gyilkossági statisztikájával rendelkező városa közül negyven található Latin-Amerikában. Egy mexikói politikatudományi kutatóintézet adatai szerint 2011-ben az első húsz helyen csak ebből a régióból voltak városok, a 21. helyen volt az amerikai New Orleans, de Európa annyira biztonságos, a világ többi részéhez képest, hogy innen fel se került város a listára.

A lista elején Honduras, Mexikó, Brazília, Venezuela, Kolumbia, Guatemala és El Salvador városai vannak. A hondurasi San Pedro Sula lett a „győztes”, ott 100 ezer lakosra 159 emberölés jut, míg a második helyen lévő mexikói Juárez városában „csak” 148. Az ötvenedik helyen levő dél-afrikai Johannesburgban már ennek is csupán a töredéke van, 31 gyilkosság 100 ezer lakosra. (Magyarországon 2011-ben országos szinten volt 195 emberölés.)

A lista első tíz városában a kábítószer-kereskedelem miatt megnövekedett bűnözés miatt magas az emberölések száma. A legtöbb helyen drogkartellek harcolnak egymással a befolyásért, de van, ahol bandaháborúk is kitörtek. A listára felkerült városok közül sok regionális elosztó központ, vagy tranzitállomás a drogfutárok számára.

A 21. helyen levő New Orleansban nem a szervezett bűnözés miatt magas az emberölések száma. Egy amerikai kormányzati felmérés szerint csak apró összetűzések vannak, de ezek néha kezelhetetlenné válnak, és ez vezet gyilkosságokhoz. Nem segít természetesen a nagy szegénység és a laza fegyvertartási szabályozás sem. A városvezetés több ötlettel is próbálkozott, de eddig nem sikerült megoldani a problémát.

A már említett országokon kívül még Puerto Rico, Jamaica, Dél-Afrika, Irak és Panama városai vannak benne az első ötvenben. A szerzők is elismerik, hogy nem tökéletes a lista, hiszen csak olyan városokat vettek figyelembe, ahol 300 ezernél több lakos van, illetve készültek hivatalos statisztikák is az emberölésekről.

A módszertanból következik, hogy ha hiányosak a statisztikák, vagy nincsenek adatok, akkor torzít a lista. A szerzők azt gyanítják, hogy Juárez városában például több száz haláleset maradhatott ki a hivatalos jelentésekből, de ezt nem tudják bizonyítani. A Foreign Policy pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a listáról lemaradt a szíriai Aleppó is, pedig ott egészen biztosan rengeteg emberölés volt, hiszen polgárháború van.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport