Nem lesz tovább pártelnök Szász Jenő

2012.10.13. 16:23 Módosítva: 2012.10.13. 17:43
Lemondott Szász Jenő a pártelnöki tisztségről a Magyar Polgári Párt (MPP) országos tanácsának rendkívüli, tisztújító ülésén szombaton.

A Székelyudvarhelyen folyó tanácskozáson Szász Jenő elnöki beszámolójában úgy fogalmazott, hogy a fociban sem menesztik az összes játékost egy-egy sikertelen mérkőzés után, ott is az edzőnek kell visszavonulnia. Az MPP a júniusban tartott önkormányzati választásokon lényegesen gyengébb eredményeket ért el, mint négy évvel korábban, a pártnak nagyobb szüksége van az alapszervezeteire és megyei szervezeteire, mint az országos elnökségre.

"Ezért a technikai stábnak kell levonnia a következtetéseket" – mondta az elnök, hozzátéve azonban, hogy a párt továbbra is számíthat szolgálataira.

Szász Jenő beszámolójában az MPP megalakulásának előzményeit számba véve megemlítette: az utóbbi tíz évben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) janicsár bukaresti képviselete nem felel meg az erdélyi magyaroknak. Szász Jenő úgy vélte: ha van ma értéke az MPP-nek, az abban áll, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösség közéletének lelkiismerete tud lenni.

A december 9-én tartandó romániai parlamenti választásokkal kapcsolatban az elnök ismét a nemzeti válogatott felállításának szükségességéről beszélt. Kijelentette, hogy jónak tartaná az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választási együttműködését. „Felajánlom, hogy ők mint a kisebbek, a gyengébbek, induljanak az MPP színeiben" – fogalmazott az elnök, hozzátéve, az MPP kész arra, hogy gesztusokat gyakoroljon az EMNP irányába, noha jobb eredményeket ért el a júniusi önkormányzati választásokon, így elfogadja, hogy paritásos alapon állítsanak jelölteket a parlamenti választásokon.

Helyére Bíró Zsolt marosvásárhelyi újságírót választotta elnökévé a Magyar Polgári Párt (MPP) szombaton Székelyudvarhelyen. Az MPP Országos Tanácsa rendkívüli, tisztújító gyűlésén 69 küldött támogatta Bíró Zsolt megválasztását, 41-en ellene szavaztak. Székfoglaló elnöki beszédében Bíró Zsolt egy "új magyar erkölcsi többség" kialakítását nevezte fő feladatának. Kijelentette, hogy az MPP csakis a szervezeti önállóság megőrzése mellett tud elképzelni bármiféle választási együttműködést.

Orbán Viktor miniszterelnök október elején kérte fel Szász Jenőt a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére. Az intézet a kormány nemzetpolitikai döntéseit előkészítő háttérintézményként működik majd a magyar közigazgatásban.