Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Plágiumgyanús a német miniszter doktorija

2012.10.15. 11:41

Plágiumgyanúsnak találta Anette Schavan német oktatási miniszter doktori dolgozatának számos részletét a doktori címet kiadó düsseldorfi egyetem belső vizsgálata, a miniszter visszautasítja a gyanúsítást.

A 32 éve készült neveléstudományi értekezésről még tavasszal írta meg a schavanplag.wordpress.com című blog névtelenségbe burkolózó szerzője, hogy vélhetően plágiumgyanús részleteket tartalmaz. Az egyetem ezután indított belső vizsgálatot, amelynek a hét végén kiszivárgott megállapítása szerint a 351 oldalas szöveg 60 oldalán vannak szándékosan megtévesztő részek.

A szerző azt a benyomást kelti, hogy ismeri a tárgyalt műveket, holott csak összefoglalókból idéz forrásmegjelelölés nélkül - idézett a Der Spiegel Stefan Rohrbacher, a doktori bizottság elnöke, a bölcsészettudományi kar dékánhelyettese vizsgálati jelentéséből.

A miniszter hétfői lapokban megjelent nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy nem állt szándékában bárkit is félrevezetni és nem tűri el a gyanúsítást. Hozzátette, hogy megvédi az igazát, amint lehetőséget biztosít a doktori bizottság az álláspontja kifejtésére. Megjegyezte: sajátos, hogy az értekezéséről szóló elemzés eredményeiről először a sajtóból tájékozódhat.

A beszámolók kiemelik, hogy a doktori bizottság többi tagjának szakvéleménye még nem ismert, amennyiben viszont hasonló megállapításra jutnak, mint a testület elnöke, a miniszternek minden bizonnyal távoznia kell posztjáról.

Anette Schavan 1980-ban szerzett doktori fokozatot a düsseldorfi Heinrich Heine egyetemen, értekezésében a személyiség és a lelkiismeret összefüggéseivel foglalkozott. A doktori cím az egyetlen egyetemi végzettsége, mert filozófia, katolikus teológia és neveléstudomány szakon végzett tanulmányait nem zárta le szakdolgozottal, hanem rögtön a doktori képzéssel folytatta tudományos pályafutását.

Az utóbbi időszakban több német politikust fosztottak meg doktori címétől. A legismertebb Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter, aki 2011-ben lemondásra kényszerült a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt.