Ezrek tüntettek Kínában egy agyonvert ember miatt

2012.10.17. 21:53

Több ezren tüntettek szerdán Kína Lucsou (Luzhou) nevű városában, miután az a hír terjedt el, hogy rendőrök agyonverték egy teherautó vezetőjét - közölték helyi lakosok a délnyugati országrészben lévő településről.

Hivatalos tájékoztatást egyelőre nem adtak ki a történtekről. A kommunista pártvezetés generációváltásáról szóló országos tanácskozás közeledtével a kínai vezetés igyekszik titokban tartani az ilyen eseteket.

Videofelvételeken egy halottnak tűnő ember hever a földön egy teherautó közelében, s rendőrök láthatók, akik távol tartják a helyszíntől a tömeget. Későbbi felvételek már felborított rendőrautókról készültek. Egyik-másikat fel is gyújtották.

Az emberek nagyon dühösek, és kimentek az utcákra, hogy ezt ki is mutassák - mondta el telefonon az egyik lakos. Az internetre föltett hírek szerint a rendőrség könnygázt vetett be, de a tüntetés az esti órákban is folytatódott.

A Reuters brit hírügynökség szerint a kommunista párt attól tart, hogy nemzeti mozgalommá olvad össze az évi több tízezer spontán tüntetés, amely a korrupció, a hatalommal való visszaélés, a földek tisztességtelen úton való megkaparintása és a gazdasági bajok miatt tör ki. Az észak-kínai Nankai Egyetem egy tanulmánya szerint 2009-ben 90 ezer "tömeges incidens" - tüntetés, zavargás, aláírásgyűjtés - volt, amit a párt igyekszik ellenőrzés alatt tartani. A tendencia növekvő - írták a 2011-ben megjelent tanulmány szerzői.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport