Mikrobusszal akart bankot robbantani

2012.10.17. 22:37

Fel akarta robbantani az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed-bank (Federal Reserve Bank) New York-i épületét egy bangladesi férfi - jelentette be szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A 21 éves Kazi Nafiszt szerda reggel tartóztatták le, miután az épületnél leparkolt egy mikrobuszt, amely közel ötszáz kilogrammnyi, általa robbanóanyagnak hitt csomagokkal volt megpakolva.

A nyomozóhatóságok azt állítják, Nafiszt januárban érkezett az Egyesült Államokba Jamaicából, és már akkor eltervezte, hogy terrorcselekményt követ el. A férfi azt vallotta, hogy el akarja pusztítani Amerikát, és a gazdaságával kezdi. A Fed épülete mellett más célpontokat is megjelölt, a New York-i árutőzsdét és egy magas rangú hivatalnokot akart felrobbantani. Az épületeknél többször is terepszemlét tartott. Nafis az al-Kaidával is kereste a kapcsolatot. Azt hitte, a terrorszervet egy tagjától vásárolt robbanószert, de a FBI egy titkos ügynökével találkozott, aki átadta neki a robbanóanyagot és a detonátort, amik egyike sem volt alkalmas robbantásra, de Nafisz jóhiszeműen átvette azokat.

Nafisz, miután a bank mellett hagyta a mikrobuszt, egy közeli szállodába ment, ahol rögzített egy videoüzenetet, majd ezután megpróbálta végrehajtani a robbantást. Ekkor fogták el. A New York-i rendőrség és az FBI már korábban megfigyelés alatt tartotta a bangladesit, állítják a lakosság egy pillanatig sem volt veszélyben.

Nafiszt még valószínűleg szerdán bíróság elé állítják, tömegpusztító fegyver használatának kísérletével vádolják, és azzal, hogy az al-Kaidának anyagi segítséget nyújtott.

Az  Fed New York-i épülete néhány sarokra található az újjáépülő Világkereskedelmi Központtól (WTC), amelynek ikertornyait a 2001 szeptember 11-i terrortámadás rombolta le.