Irén, Írisz
5 °C
15 °C

Kanada elutasítaná a roma menekülteket

2012.10.21. 20:03

A kanadai határőrizet (CBSA) felderítési jelentéstervezetét a CBS News televízió közölte vasárnap. A szervezet szerint a Kanadában menedékért folyamodó magyarok körében elterjedt a jóléti intézményekkel szembeni csalás, a kisszerű bűnözés, és a jelek szerint kifinomult, magyarországi központú művelet segíti és koordinálja a menedékesek mozgását.

A tervezet megállapította, hogy a legtöbb Magyarországról érkezett menedékkérő roma, akiknek többsége azért folyamodik menekültstátusért, mert állításuk szerint etnikai kisebbség tagjaként üldöztetés éri őket hazájukban. A dokumentum értelmében azonban Kanadának van alapja elutasítani a magyar menedékkérőket, mert Magyarország az EU tagállama, ezért állampolgárai, ha veszélyeztetve érzik magukat, az unió bármely más országába távozhatnak.

A jelentéstervezet szerzői úgy vélik, a kétoldalú vízumkényszer csökkentené ugyan a magyarországi menedékkérők számát, de az nem jelentene hosszú távú megoldást, mert az érintettek más európai országokból is benyújthatják folyamodványukat. A dokumentum szerzői ehelyett azt javasolják, hogy gyorsítsák fel az EU-ból érkező állampolgárok menedékkérelmének elbírálását. Az indítvány egybecseng a júniusban elfogadott új bevándorlásügyi törvénnyel, amely ezer napról 45 napra csökkentette a demokratikus országokból érkező menedékesek ügyének elbírálási idejét, s megvonta tőlük a fellebbezés jogát is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!