Londonba menekült a kínzások elől

2012.10.26. 17:48

Politikai menedékjogot kapott Nagy-Britanniában Andrej Szannyikav fehérorosz ellenzéki – közölte pénteken a politikus felesége, Irina Halip, de további részleteket nem mondott.

Szannyikav Londonban élő nővére, Irina Bogdanova az APF-nek azt mondta, hogy testvére jelenleg nála lakik.

"Nehéz döntés volt, de nem volt más választásom. Elviselni a kínzásokat a börtönben, vagy hallgatni, és nem tenni többé semmit. Én fehérorosz politikus voltam és maradok, és továbbra is megmondom az igazat hazámról" – mondta Szannyikav a Charter97 ellenzéki honlapnak.

Szannyikav a Reutersnek adott interjúban azt mondta, hogy a hatóságok a börtönben megpróbálták öngyilkosságra kényszeríteni.

A volt külügyminiszter-helyettest, aki az ellenzék első számú jelöltje volt a 2010-es, vitatott tisztaságú elnökválasztáson, a voksolás estéjén, december 19-én este tartott tiltakozó tüntetés után több elnökjelölt társával őrizetbe vették. Utóbb a "közrend tömeges megzavarása szervezésének" vádjával öt év börtönre ítélték. Aljakszandr Lukasenka elnök azonban kegyelemben részesítette, és április 14-én szabadlábra helyezték. Szannyikav feleségét, Irina Halip újságírót két év felfüggesztett börtönre ítélték, és nem hagyhatja el az országot.

A Fehéroroszországot 18 éve vaskézzel kormányzó Lukasenka ellen küzdő Szannyikav "politikai indíttatású" elítélését bírálta Brüsszel és Washington is.