Újabb orosz ellenzéki kért menedékjogot

2012.10.26. 21:13

Újabb orosz ellenzéki, ezúttal a Szolidaritás mozgalom egyik aktivistája kért politikai menedékjogot Ukrajnában – közölte a Novaja Gazeta orosz lap.

Mihail Maglov attól tart, hogy ellene is büntető eljárást indítanak a moszkvai Bolotnaja téren május 6-án történtek miatt. A Vlagyimir Putyin újbóli államfői beiktatása ellen tiltakozó nagyszabású ellenzéki felvonulás a rendőrök és a tiltakozók összecsapásával végződött.

Az orosz Szolidaritás mozgalom aktivistájának Ukrajnába távozásáról és menedékkérelméről Pavel Csikov, az Agora jogvédő szervezet elnöke adott hírt a Twitter közösségi internetes oldalon. Eszerint Maglovnak az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága ukrajnai képviseletén segítettek a politikai menedékkérelemhez szükséges dokumentumok összegyűjtésében.

A Novaja Gazeta című független lap emlékeztet arra, hogy a múlt pénteken éppen a kijevi menekültügyi képviselet elől rabolták el Leonyid Razvozzsajev orosz ellenzékit, aki szintén be akarta nyújtani kérelmét. Maglov elmondta a jogvédőknek, hogy csak abban az esetben tér haza, ha az úgynevezett zavargások ürügyén indított eljárást megszüntetik, és az érintetteket szabadon engedik.

A news.ru szerint a Bolotnaja-ügyben tömeges rendzavarásban való részvétellel és hatósági személyek elleni erőszakkal 18 embert gyanúsítanak az orosz hatóságok. Többüket őrizetbe vették, néhányan lakóhely-elhagyási tilalom alatt állnak. A Milliók menete egyik főszervezője, Szergej Udalcov ellen is vádat emelt tömeges rendzavarás címén az orosz szövetségi nyomozó hivatal.