Kihantolják Jasszer Arafat holttestét

2012.10.30. 19:00
Az Arafat 2004-es halála körüli találgatások azután keltek ismét életre, hogy mérgező radioaktív izotópot találtak ruháján.

Novemberben kihantolják Jasszer Arafat néhai palesztin vezető holttestét, és francia, illetve svájci szakemberek megvizsgálják, hogy kiderítsék, pontosan hogyan halt meg a politikus - közölte kedden egy francia illetékes.

Az Arafat 2004-es halála körüli találgatások azután keltek ismét életre, hogy egy svájci laboratóriumban nemrég egy súlyosan mérgező radioaktív izotópot, polónium-210-et találtak az övének mondott ruhán. Ez felvetette a mérgezés lehetőségét.

A francia szakértőket az özvegy, Szuha Arafat, a svájciakat pedig a Palesztin Hatóság kérte fel a vizsgálatra, mivel egyik sem tudja elfogadni a másik által rendelt korábbi szakértői vizsgálatok megállapításait. A két csoport egyszer, együtt vehet mintát a holttestből, s utána külön végzi munkáját. 
Arafat halálát közvetlenül agyérkatasztrófa okozta, de hogy azt milyen okok idézték elő, pontosan milyen betegségben szenvedett élete utolsó heteiben a palesztin vezető, az máig sem tisztázott.