Antal, Anett
16 °C
24 °C

Sandy: száz halott, húszmilliárdos kár

2012.10.31. 13:15
A világvége elmaradt, és a Sandy hurrikán nem lesz minden idők legpusztítóbb amerikai vihara, de így is 40 fölött van az áldozatok száma. 7,5 millióan maradtak áram nélkül és legalább 20-25 milliárd dolláros kár keletkezett. Barack Obama elnök katasztrófa sújtotta területnek minősítette Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New Jersey és Pennsylvania államait, valamint New York városát. Sandy tovább halad észak fele, de már veszít erejéből, és az élet kezd visszatérni a végigpusztított részeken.

„Ez egy olyan dolog, ami szívszaggató az egész nemzet számára. Együtt érzünk az összes családdal, akiknek ez felforgatta az életét, és nagyon nehéz napokon, esetleg heteken vagy hónapokon fognak átmenni. A legfontosabb üzenetem számukra, hogy Amerika veletek van. Mögöttetek állunk és mindent meg fogunk tenni, amit tudunk, hogy segítsünk nektek talpra állni” – mondta Barack Obama elnök kedd délután a Vöröskereszt washingtoni központjában.

Obama a napokban éppen az újraválasztásáért küzd, de hivatalosan most felfüggesztette kampányát, hogy a nemzet vezetőjeként irányítsa a helyreállítási munkálatokat, és kezelje a Sandy hurrikán miatt kialakult válsághelyzetet. A Sandy hurrikán október 29-én érte el az Egyesült Államok keleti partját és hatalmas pusztítást hozott magával. Sandy minden idők második legerősebb amerikai hurrikánja lehet, egyedül a Katrina hurrikán volt pusztítóbb nála, ami 2005-ben romba döntötte New Orleans városát.

Nézze meg nagyképes összeállításunk a hurrikánról!
Nézze meg nagyképes összeállításunk a hurrikánról!
Fotó: Allison Joyce / AFP

Sandy azért volt ilyen rendkívüli, mert beigazolódtak a meteorológusok félelmei, és a karibi térség felől érkező hurrikán összetalálkozott a sarkköri hideg légtömegekkel, és jelentősen felerősödött. A legsúlyosabb károk New Jersey állam területén, illetve New York városában keletkeztek. Hiába készültek a viharra, annak ereje akkora volt, hogy New York polgármestere, Michael Bloomberg példátlan méretűnek nevezte azt.

Filmekbe illő látvány New Yorkban

A városban két napig zárva volt a New York Stock Exchange, az időjárás miatt utoljára 124 éve volt ilyen. Közel 400 ezer embert kellett kitelepíteni előre, mert a hullámok és a part menti áradások háztömböket és egész utcákat árasztottak el. A hullámverés és a dagály miatt 11,25 láb (3,43 méter) magasra torlódott a víz a dél-manhattani Battery Parknál. Ez minden idők legmagasabb helyi vízállása volt, a korábbi 191 éves rekordot döntötte meg, de Manhattan közepén 4,2 méteres áradás is volt.

Queensben egy egész háztömb kapott lángra egy elektromos tűz miatt, és nyolcvan lakás kiégett. Az iskolákban hétfőn és kedden törölték a tanítást, 1,1 millió gyerek maradt otthon. Az 57. utca 1. alatt épülő felhőkarcolót építő toronydarut lebontotta a szélvihar, a daru azóta is félig a levegőben lóg, az utcára üveg, tégla és egyéb törmelék hullott. Egy másik helyen a szél egy háznak a homlokzatát tépte le, egészben.

A látványos események közé tartozott még, hogy több metróalagutat is elöntött a víz Manhattanben, illetve víz alá kerültetek azok az alagutak is, amelyek a Hudson alatt vezetnek át. Az alagutakban akkorra már nem volt senki, azokat előre lezárták, akárcsak a Tappan Zee, a George Washington, a Verrazzano-Narrows, a Throgs Neck, a Henry Hudson és a Cross Bay Veterans hidakat. A hidakat már megnyitották, de az alagutakhoz külön specialistákat kell majd hívni, hogy kiszivattyúzzák a vizet, és eddig áll majd a metróközlekedés.

Az áradások és egy elektromos alállomás felrobbanása miatt a New York Times szerint nagyjából 660 ezren maradtak áram nélkül. Az áramkimaradás miatt a vihar közepén ki kellett üríteni egy kórházat, mert nem tudták ellátni a betegeket. A Consolidated Edison elektromos szolgáltató szerint ez volt a legnagyobb vihar a cég működésének történetében, és napokba fog telni míg mindenhol újra lesz áram. A városban összesen 18 ember halt meg a vihar miatt, de ez a szám később még növekedhet.

Károk országszerte

A Sandy hurrikán közepe New Jersey partjainál csapott le, hatméteres hullámok voltak, amik teljesen elöntötték Atlantic City-t, de a vihar több száz mérföldes tengerparti sávban és a szárazföld belseje fele is okozott károkat. Az első becslések szerint 7,5 millió ember maradt áram nélkül 15 államban. Az NBC szerint legalább 46 ember halt meg és sok helyen rendkívüli időjárási körülmények is voltak.

Maryland államban 32 cm eső esett, New Yorkban 150 km/h-s széllökések voltak, Nyugat-Virginiában 60 cm hó esett, egyes helyeken hat méter magas hullámok voltak. A vihar a tengeren olyan erős volt, hogy egy három árbocos hajó, az H.M.S. Bounty korhű másolata veszélybe került Észak-Karolina partjai mentén. A hajó utasai kénytelenek voltak átszállni az életmentő csónakokba és elhagyni a Bounty-t, később a partiőrség helikopterei mentették meg őket. A16 fős személyzetből a kapitány és egy másik ember életét vesztette.

New Jersey-ben gátszakadás volt, 13 ezer embert kell kimenekíteni két településről, és az államban összesen négy település került teljesen víz alá. Károk keletkeztek még Connecticut, Delaware, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, Észak-Karolina, Pennsylvania, Rhode Island, Virginia és Nyugat-Virginia államokban.

Összesen 18 ezer repülőjáratot töröltek a vihar miatt, 6 atomerőművet részlegesen bezártak vagy leállítottak, akárcsak több kőolaj-finomítót a keleti part mentén. A leállások miatt a BBC gazdasági elemzője szerint túlzottan optimista becslésnek számít a 20-25 milliárd dolláros kárfelmérés, szerinte sokkal reálisabb 30-40 milliárd dolláros összeggel számolni.

Előzmény és utójáték

A Sandy hurrikán október 23-án alakult ki a karibi térség déli részén. Észak fele kezdett el haladni, és mire elérte az Egyesült Államok partjait, addigra már végigdúlta a karibi szigetvilágot, ahol összesen 69 halálos áldozatról tudnak eddig. Jamaicában még csak egy embert ölt meg Sandy, és pár házat tett tönkre, de utána október 24-ére erősödött meg igazán.

Haiti szigetén már 51-en haltak meg a hurrikán miatt, és nagy gondokat okoztak az esőzések, az áradások. Laurent Lamothe miniszterelnök szerint hatalmas szerencsétlenségről van szó, az ország déli része teljesen víz alá került. Összesen 18 ezer embert kellett kitelepíteni. Kubában tizenegyen haltak meg és több ezer lakóház megrongálódott, néhány annyira, hogy össze is dőlt. A vihar 30 ezer háznak a tetejét is letépte. A Dominikai Köztársasában hidakat rombolt le a vihar, a Bahamákon lámpaoszlopokat és fákat döntött ki a szél, utakat árasztott el az esővíz.

Ezután következett az Egyesült Államok keleti partja, ahogy feljebb részletezve van. Most a vihar epicentruma Pennsylvania állam területén van. Az amerikai nemzeti hurrikánfigyelő központ legújabb közleménye szerint Sandy már jelentősen veszített erejéből. A legnagyobb problémát még mindig az erős szél és a helyenként tapasztalható áradások jelentik.

Sandy következő állomása Kanada lesz, kitartóan halad ebbe az irányba. A Nagy-tavak vidékén már érezni a széllökéseket, Ontarióban az esőzések áradásokat okoztak, és pár utat le is kellett zárni. 113 ezer ember ideiglenesen áram nélkül maradt, amikor Amerikában ingadozások voltak az ottani rendszerben, de a háztartások kétharmadában már helyreállították a szolgáltatást. Eddig egy kanadai nő veszítette életét Sandy miatt, mert eltalálta az erős szélben repülő törmelék. Kanadában is lehetnek még további károk, de minden jel szerint a vihar már kitombolta magát Amerika fölött.