Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Tálibok is indulhatnak az elnökválasztáson

2012.10.31. 19:18

A tálibok is indulhatnak a következő elnökválasztáson - jelentette be szerdán az afgán országos választási bizottság elnöke. "Készek vagyunk megnyitni az utat az ellenzék fegyveres csoportjai, például a tálibok előtt, hogy részt vehessenek jelöltként vagy választóként. Nem éri őket semmiféle hátrányos megkülönböztetés" - jelentette ki Fazil Ahmed Manávi egy kabuli sajtótájékoztatón, és megerősítette a már kedden kiszivárgott hírt, miszerint 2014 április 5-én lesz a szavazás.

Legutóbb, 2009-ben a lázadók nem pusztán bojkottálták az elnökválasztást, hanem meg is támadták a szavazókörzeteket, hogy elrettentsék az embereket a részvételtől. Ahmed Karzai jelenlegi elnök 2014-ben nem indulhat újabb mandátumért, mert az afgán alkotmány nem engedélyezi, hogy egymás után harmadszor is betöltse valaki az államfői posztot.

A bejelentéssel párhuzamosan szerdán négy robbantásos merényletet is elkövettek a tálibok az ország déli, ingatag tartományaiban, és megöltek 17 civilt, köztük nőket és gyerekeket. Az idén már 1145 polgári lakos esett a fegyveres konfliktus áldozatául Afganisztánban az ENSZ adatai szerint. Az erőszakos halálesetek 80 százalékának az oka terrortámadás volt.