Kína tárgyalna Japánnal a közös vizekről

2012.11.02. 13:28
Kína egyeztetéseket kezdeményezett Japánnal a két ország által vitatott kelet-kínai-tengeri szigetek körüli vizek közös használatáról – közölték pénteken diplomáciai források.

Kínai és japán diplomaták szerint a tárgyalások előfeltétele Peking részéről, hogy Tokió elismerje a területi vita létét a japán ellenőrzés alatt álló, de Kína által magáénak tartott szigetekkel kapcsolatban. Korábban a japán külügyminiszter azt mondta, nincs szó területi vitáról, a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetek egyértelműen Tokió fennhatósága alá tartoznak.

A két fél a közelmúltban többször egyeztetett a kérdésben miniszteri és államtitkári szinten, de álláspontjaik mindeddig nem közeledtek. Szintén pénteken Noda Josihiko japán miniszterelnök azt ígérte: megpróbálja enyhíteni a feszültséget a két ország között, amely egyre nagyobb gazdasági kárt okoz a japán cégeknek.

A szigetvita miatt jelentősen csökkentek a japán cégek kínai eladásai az elmúlt két hónap során, visszafogva a szigetország egyébként is romló gazdasági kilátásait.

Ugyanakkor a közeledési kísérletek ellenére a szigetek környékén folytatódtak az incidensek a japán és a kínai hajók között, miután pénteken sorozatban a tizennegyedik napon járőröztek kínai hajók a terület közelében. A hat őrhajó a szigetek parti vizeire is belépett, amit Japán államterülete részének tart.