Büntetőeljárás a szlovákiai hídomlás miatt

2012.11.03. 12:51

A szlovákiai Kiskerény (Kurimany) mellett pénteken bekövetkezett, négy halálos áldozattal járó hídomlás ügyében büntetőeljárás indult. A szlovák szaktárca az építkezést határozatlan időre leállította, és megerősített ellenőrzéseket ígért a baleset kapcsán. Az iglói (Spísská Nová Ves) rendőrkapitányság veszélyeztetés bűncselekménye miatt indított büntetőeljárást a D1-es autópálya a kelet-szlovákiai Kiskerény és Illésfalva (Iliasovce) között épülő hídjának pénteki leszakadása után.

A baleset a híd betonozási munkálatai közben, nem sokkal 14 óra után következett be, amikor a készülőben lévő híd betonkádjának tartószerkezete – egyelőre ismeretlen okból – leszakadt. A baleset idején 17 munkás dolgozott a több mint 15 méter magas hídnál. Közülük ketten azonnal életüket vesztették, egy harmadik sérült a mentőhelikopterben kórházba szállítás közben, a negyedik pedig két életmentő műtét után a kassai egyetemi kórházban halt meg. A tragédiának három súlyos és nyolc könnyebb sérültje van, őket az eperjesi, a poprádi, az iglói és a lőcsei kórházakban kezelik.

Egyelőre nem ismert, hogy mi okozhatta az épülő híd tartószerkezetének leszakadását, ennek vizsgálata már pénteken este megkezdődött. A kassai kerületi rendőrkapitányság külön vizsgálócsoportot hozott létre, hogy felderítse a baleset okait. Ennek tagjai az eltakarítási munkálatokkal egy időben, szombat reggeltől vizsgálják a helyszínen a baleset körülményeit.

A híd Kassától 80 kilométerre északnyugatra épül, és a D1-es autópálya felett ível majd át, ha elkészül.


View Kiskerény, Szlovákia in a larger map

Ján Pociateknek, a szlovák közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési tárca vezetőjének utasítására a leszakadt autópályahídnál meghatározatlan időre felfüggesztették az építési munkálatokat – tájékoztatta az újságírókat szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján Andrej Holák, a szaktárca államtitkára. Mint mondta, körülbelül 30 hasonló híd építése van folyamatban Szlovákiában, ezeken az építkezéseken megerősítik az ellenőrzést.