A csehek lecserélnék Havel strasbourgi szobrát

2012.11.05. 19:10 Módosítva: 2012.11.05. 19:12
Az alkotás tragikomikusan ábrázolja a volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnököt, vélik a petíció aláírói. Az Egyesült Államokban élő cseh szobrász, Lubomir Janecka által készített mellszobor október elején került Strasbourgba.

Jan Kubice cseh belügyminiszter is támogatja azokat a művészeket, akik le akarják cserélni Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök Strasbourgban álló mellszobrát, arra hivatkozva, hogy "rossz" az Európa Tanács székhelyén lévő alkotás.

A Lidové Noviny című cseh napilap szerint Kubice egyike annak a több mint kétszáz embernek, nagyrészt művésznek, akik aláírták a mellszobor lecserélését célzó petíciót, amelyet Michal Blazek cseh szobrász kezdeményezett. Blazek érvelése szerint az alkotás tragikomikusan ábrázolja a volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnököt. A petíció új és nyílt pályázat kiírására szólítja fel a Václav Havel Könyvtárat.

Kubice a napilapnak elmondta, nem magát a szobrot bírálja, de osztja azt a véleményt, hogy a közterületekre szánt művészeti alkotásokat nyílt pályázati kiírás során kellene kiválasztani. Az Egyesült Államokban élő cseh szobrász, Lubomir Janecka által készített mellszobor október elején került Strasbourgba.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára még az év elején szorgalmazta, hogy állítsanak szobrot Havel emlékére. Az alkotás a Cseh Köztársaság ajándéka volt a tanácsnak. 
A Václav Havel Könyvtár elutasította a tiltakozók kritikáját. Az intézmény vezetője, Marta Smolikova szerint "még egy nemzetközi kampány sem tudná garantálni, hogy mindenkinek tetsszen az elkészült portré". A könyvtár tavaly szakértői bizottságot állított fel, amely felkérte Janeckát a mellszobor elkészítésére.