2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Trópusi halat fogtak az Adrián

2012.11.05. 21:07
Miroslav Palunko családja egy, az Adriában eddig nem látott trópusi halat, az indo-csendes-óceáni térségben őshonos ezüst csikóhalat fogott ki Jakljan szigete mellett – jelentették hétfőn horvát lapok a dubrovniki természettudományi múzeumra hivatkozva.

A kifogott példány 66 cm hosszú, három és fél kilogramm súlyú. A latinul Lagocephalus sceleratusnak nevezett gömbhalféle a Szuezi-csatornán keresztül érkezett a Földközi-tengerbe. Az inváziós halfaj feltűnését a Földközi-tenger keleti térségében és az Égei-tengerben 2003 óta többször is feljegyezték.

A hal mérgező, bőre és belső szervei tetradotoxint tartalmaznak, amely gátolja az idegrendszer működését, ezért bénulást okozhat. Ennek ellenére Japánban, Egyiptomban és Törökországban ínyencségnek számít, ezért illegálisan árulják. Adrián kifogott ezüst csikóhal a horvát média szerint a dubrovniki természettudományi múzeum ichtiológiai gyűjteményét gazdagítja majd.

Az Adriai-tengerben az utóbbi években egyre gyakrabban tűnnek fel trópusi és szubtrópusi fajok, amit horvát szakemberek korábbi nyilatkozatokban elsősorban az éghajlatváltozással magyaráztak, de a ballasztvizet is említették a lehetséges okok között.

Az egyensúly biztosítására a teherhajók kirakodás után vízzel töltik fel ballaszttartályaikat, amelyeket a másik kikötőben berakodáskor kiürítenek. Amennyiben a hajók kiengedés előtt nem fertőtlenítik a vizet, esetlegesen távoli tájról származó fajok elterjedését segíthetik elő.