Cameron szabad utat adna Aszadnak

2012.11.06. 16:22
A brit kormányfő kész hozzájárulni Bassár el-Aszad szíriai elnök biztonságos távozásához, ha beleegyezik, hogy véget vet a szíriai vérontásnak. David Cameron erről kedden beszélt az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak.

„Természetesen nem ajánlok fel neki arra vonatkozó tervet, hogy Nagy-Britanniába utazzon, de ha távozni akar, meg lehet szervezni. Minden megoldást támogatok, hogy ez az ember elhagyja az országot, és biztonságos átmenetre kerüljön sor Szíriában" – mondta a miniszterelnök az Egyesült Arab Emírségekben, ahonnan Szaúd-Arábiába utazik tovább.

„Magától értetődően jobban szeretném, hogy szembenézzen az igazságszolgáltatás és a nemzetközi jog erejével mindazért, ami népe ellen tett" – mondta Cameron.

Egyelőre nem tudni, Cameron tárgyalt-e az ENSZ Biztonsági Tanácsának más tagjaival  arról  az elgondolásról, amelynek értelmében Aszad mentességet kapna a felelősségvonás alól, ha elfogadná a menedéket egy harmadik országban. Az sem világos, melyik ország lenne hajlandó befogadni őt. Cameron egyik szóvivője jelezte ugyanakkor, hogy rövidesen felvetik Aszad esetleges mentességének a kérdését.

„Aszadnak bíróság elé kell állnia azért, amit tett, de tekintettel az országban kialakult helyzetre, elsődleges célunk, hogy véget vessünk az erőszaknak, és megkezdődjön az átmenet. Ez pedig nem lehetséges, amíg Aszad a helyén marad" – mondta a szóvivő.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága korábban azt közölte: a háborús bűncselekmények elkövetésével, illetve az arra való parancs kiadásával gyanúsítottszíriai vezetőket a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé kell állítani.

A 2011. március 15. óta tartó lázadás alatt 32 ezer ember halt meg az arab országban.

Kedden legkevesebb tíz civil vesztette életét Damaszkusz egyik elővárosában egy hármas pokolgépes merényletben – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), mintegy negyvenre téve a sebesültek számát. Az egymást követő három robbantást a fővárostól 7 kilométerre nyugatra fekvő Kudszaja város egyik forgalmas negyedében követték el, amelyben a köztársasági gárda tagjainak lakásai is vannak.