Bassár el-Aszad Szíriában akar meghalni

2012.11.08. 13:42

Bassár el-Aszad szíriai elnök nem hagyja el országát.

Az államfő erről a Russia Today orosz televízió arab nyelvű adásának nyilatkozott, hangoztatva: „nem a Nyugat bábja, Szíriában kíván élni és ott akar meghalni”. Egyben óva intett egy országa elleni külföldi beavatkozás nemzetközi következményeitől.

Az interjú részleteit a televízió honlapján csütörtökön tette közzé.

Aszad szavai két nappal azután kerültek nyilvánosságra, hogy David Cameron brit kormányfő felvetette Aszad biztonságos távozásának a lehetőségét Szíriából, ha ezzel véget lehet vetni a polgárháborúnak.

Miközben a szíriai ellenzék és a lázadók a nemzetközi közösség közbelépését sürgetik, az államfő közölte: egy ilyen beavatkozásnak dominóhatása lenne, amely az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig érintené a világot.

Országát „a világi gondolkodás, a stabilitás és az együttélés térségbeli utolsó bástyájaként” említve Bassár el-Aszad úgy vélte, hogy a Szíria elleni külföldi inváziónak magasabb ára lenne, mint amilyent a világ meg tudna megfizetni.

„Nem hiszem, hogy a Nyugat ebbe az irányba tartana, de ha mégis, senki sem tudja megmondani, mi történik majd utána” – közölte az elnök.

Szíriában a 2011 márciusában kitört, polgárháborúba torkollott népfelkelésnek egy szíriai civil szervezet szerint több mint 37 ezer halálos áldozata van.