Lemondott a CIA főnöke

2012.11.09. 21:58 Módosítva: 2012.11.09. 23:10
David Petraeus azért mondott le, mert 37 év után megcsalta a feleségét, és ez szerinte elfogadhatatlan viselkedés a CIA vezetőjétől. Obama pénteken elfogadta a lemondását.

Váratlanul benyújtotta lemondását David Petraeus, a CIA főnöke, mivel megcsalta a feleségét – jelentették be hivatalosan Washingtonban pénteken. Petraeus távozása annyira váratlan, hogy lehetséges, hogy elébe akart menni a támadásoknak.

Petraeus csütörtökön Barack Obama elnöknek írt levélben jelentette be, hogy egy házasságon kívüli viszony miatt megválik tisztségétől, lemondását az elnök pénteken egy rövid telefonbeszélgetés után elfogadta – közölte James Clapper, az amerikai titkosszolgálatok működését koordináló nemzeti hírszerzési igazgató.

A Slate információi szerint Petraeus szeretője az életrajzírója, Paula Broadwell volt, az All In: The Education of General David Petraeus című könyv szerzője. Kettőjük viszonyára korábban már mások is gyanakodtak, de a feddhetetlennek hitt Petraeusról senki sem feltételezte komolyan, hogy romantikus kapcsolatba bonyolódott Broadwell-lel. Az NBC News szerint az FBI folytat vizsgálatot az írónő ellen, akiről és feltételezik, hogy megpróbált hozzáférni a CIA-vezér emailjeihez, és onnan titkosított információkhoz jutni.

David Petraeus és felesége, Holl
David Petraeus és felesége, Holl

„Harminchét év házasság után rendkívül rossz ítélőképességről tettem tanúbizonyságot, belebonyolódva egy házasságon kívüli kapcsolatba. Ez a viselkedés elfogadhatatlan egy férj és egy olyan szervezet vezetője esetében, mint a miénk” – írta a CIA munkatársaihoz szóló üzenetében Petraeus. A CIA lemondott elnöke egyébként még a West Point katonai akadémián ismerte meg a feleségét.

Többen is kiállták a CIA lemondott vezetője mellett. Dianne Feinstein szenátornő, a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetője például azt nyilatkozta, hogy szerette volna maradásra bírni Petraeust, mivel szerinte pótolhatatlan a szakértelme a CIA-nál. Obama dicsérettel reagált a lemondás hírére; az elnök szerint David Petraeus generációja egyik legjobb katonája volt, szakértelme segített ezrek életét megóvni az afganisztáni és iraki hadműveletekben, és elévülhetetlen érdemei vannak a győzelmekben. A hírszerzés vezetőjeként pedig erkölcsi tartásával, hazaszeretetével és szigorú elveivel szolgálta hazáját.

A CBS News információi szerint távozása előtt Petraeus utasította az egyik beosztottját, hogy törölje le a számítógépéről azokat a fényképeket, amelyek vélhetően szeretőjéről készültek.

Egyes források szerint viszont Petraeus vesztét nem is a hűtlenség okozta, hanem az, hogy Obama környezetében lehetséges elnökjelöltet láttak 2016-ra az iraki és afganisztáni műveletekben is kulcsszerepet játszó katonában.

Másfél évig vezette a CIA-t

Petraeus 2011 áprilisában került a CIA élére, miután elődje Leon Panetta a Pentagonhoz került, mint védelmi miniszter. Előtte Petraeus 2010 és 2011  között az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok főparancsnoka volt, korábban pedig a központi parancsokságon dolgozott, és egy ideig az iraki hadműveletékért is ő felelt.

Az NBC értesülései szerint várhatóan Mike Morrellt, a CIA igazgató-helyettesét nevezik ki igazgatóvá, de több forrás szerint megbízatása csak időleges lesz, amíg az Obama-kabinet megtalálja a megfelelő embert erre a pozícióra. Morrell egyébként több elnök tanácsadója is volt, régóta dolgozik a CIA-nál mint elemző. Ő volt, aki 2001 szeptember 11-én elemezte a helyzetet George Bush-sal, de ott volt Obama mellett, amikor az elnök kiadta a parancsot a különleges alakulatoknak Oszama bin Láden elfogására, ami végül a terroristavezért halálához vezetett.