Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Erős földrengés volt Mianmarban

2012.11.11. 07:27 Módosítva: 2012.11.11. 11:38
Erős földrengés rázta meg vasárnap reggel Mianmar északi részét, a helyi média szerint legalább 13 halálos áldozata és negyven sérültje van a földlökésnek, és károk is keletkeztek - leginkább az ódon buddhista pagodák szenvedték meg a természeti csapást.

Az amerikai földtani intézet szerint a 6,6-os erejű földmozgás fészke az ország második legnagyobb városától, Mandalajtól  mintegy 60 kilométerre északnyugatra fekvő Svebo település közelében volt, viszonylag sekély, 10 kilométeres mélységben. A najpjidói meteorológiai szolgálat 6,8-as fokozatúra tette a földrengés erejét.

Az epicentrumhoz közeli településeken károk keletkeztek. Összedőlt egy, az Iravádi folyón átívelő, épülőfélben lévő híd, négy építőmunkást temetve maga alá. A hídomlásban 25-en megsérültek.

Egy helyi hírportál szerint Kjaukmjaungban romba dőlt két buddhista kolostor, a romok alatt két ember vesztette életét. Svebo városában egy kolostor hatalmas betonkapuja szakadt le, és több szoborban keletkeztek károk egy másik buddhista pagodában. Károkról érkeztek hírek Mogok városából, ahol ugyancsak ősrégi buddhista szentélyek szenvedték meg leginkább a földrengést. Leomlott egy sztúpa tetejét díszítő kúp, illetve használaton kívüli drágakőbányák omlottak be.

Mandalajban helyiek beszámolója szerint pánik tört ki az utcákon, ahogy mindenki igyekezett elhagyni az épületeket. "Az ágyamból futottam ki a kislányommal az utcára. Rengetegen voltak az úton, néhányan kiabáltak, mások zavartnak tűntek" - mondta egy szemtanú a BBC-nek. "Az emberek félenek az újabb rengésektől" - tette hozzá. A földrengést, amit a szomszédos Thaiföld fővárosában, Bangkokban is lehetett érezni, két erős utórengés követte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport