Harcias oroszok lerombolnák Hitler házát

2012.11.13. 15:02

Meglepő ötlettel rukkolt elő egy orosz parlamenti képviselő: pénzt gyűjtene Adolf Hitler szülőházának megvásárlásához, hogy aztán lerombolja az épületet, írja a Spiegel Online.

A későbbi diktátor 1889. április 20-án született az ausztriai Braunauban, a Salzburger Vorstadt 15. szám alatt. Az Inn-parti kisváros lakói kerülgetik a forró kását, nem tudnak mit kezdeni az üres épülettel, mire a Putyin-párti Frantz Klintsevich közölte: akár 2,2 millió eurót (kb. 620 millió forintot) is fizetne érte. Persze nem a saját vagyonából, a látványos akcióhoz támogatókat keres.

Az első felajánlás váratlan helyről érkezett. Vagyim Szolovjov, a kommunista párt képviselője jelezte, hogy társaival beszáll a pénzgyűjtésbe. „Mindent el kell törölni a föld színéről, ami a fasizmushoz kapcsolódik. Egyszer és mindenkorra felejtsük el ezt a helyet, mintha soha nem is létezett volna” – mondta az Izvesztyija című lapnak.

Hiába a harcias kijelentések, könnyen előfordulhat, hogy az oroszok hoppon maradnak. Johannes Waidbacher, Braunau polgármestere például apartmanokat alakíttatna ki a házban, egy helyi történész, Andreas Maislinger múzeumot hozna létre.

A végső szót a tulajdonos, Gerlinde P. mondhatná ki, de valószínűleg esze ágában sincs megválni az épülettől. Állítólag havi ötezer eurós (1,4 millió forint) bérleti díjat fizet neki az osztrák állam.