Új áldozatokat szedhet a CIA-igazgató szexbotránya

2012.11.14. 18:12
Már az amerikai kormányzatnak is több szempontból egyre kínosabb a lemondott CIA-igazgató David Petraeus szexbotránya, amely egyre újabb embereket ér el. Derékba törhet az afganisztáni erők főparancsnokának karrierje, egy FBI-ügynököt már vizsgálnak, és a kongresszus is gyűjti a felmerülő kérdéseket. A szerető apja szerint ráadásul még ki sem derült, miről szól valójában az egész ügy.

Az amerikai hadsereg két legsikeresebb tábornoka, a hadsereghez közel álló két nő, és egy FBI-ügynök – eddig ennyien keveredtek bele biztosan az elmúlt héten kirobbant szexbotrányba. A David Petraeus CIA-igazgató lemondásával indult ügy középpontjába az elmúlt napokban már egyre inkább egy olyan nő került, akinek partijain számos magas rangú katona és külföldi vendégek is részt vettek, ezért sokan lehetnek még érintettek.

Az FBI-nak, az igazságügyi minisztériumnak, és a Fehér Háznak is egyre kínosabb ügy már naponta vesz újabb fordulatot, és az is biztos, hogy a kongresszus is bekapcsolódik a vizsgálatokba.

Ki tudja, mióta tart

Éppen csak lecsengett az előző héten az amerikai elnökválasztás, mire pénteken váratlanul lemondott David Petraeus tábornok, a CIA vezetője. A szervezetet 2011 óta vezető, korábban az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok főparancsnoki tisztét is betöltő Petraeus bevallotta, hogy 37 év után megcsalta a feleségét, Holly Petraeust. Az amerikai sajtó hamar kiderítette, hogy szeretője a szintén házas, két gyereket nevelő életrajzírója, Paula Broadwell volt, aki nemzetbiztonsági vonalon akart karriert befutni, és doktorija megírása kapcsán került kapcsolatba a tábornokkal. A több hónapja vizsgálatot folytató FBI először azt feltételezte, hogy a tábornok emailjeit feltörték, és az is kiderült, hogy Broadwell postafiókjában megtalálták a Petraeus-szal váltott leveleket, amelyekben szexuális utalások is szerepeltek.

Aki Petraeus kutyája volt

Egy hadnagy, aki 1996-ban a légideszantnál David Petraeus alatt szolgált West Pointban, kitálalt a vice.com-on. Megírta, hogy míg az iraki háború legsötétebb éveiben szinte háborús hősként kezelték, ő hiába próbálta meg felfedni róla az igazságot. Mint írta, az egységében minden rendben ment, amíg meg nem érkezett Petraeus ezredes, akit a Simpson család gonosz atomerőmű-igazgatója után csak Mr. Burnsként emlegettek. „Miután Petraeus felbukkant, az életem és minden alatta szolgáló katona élete egy rakás szar lett” – írta Duncan Larkin, újabb vonalon ellentmondva a botrány kirobbanásáig Petraeus-ról élő szuperkatona képének.

Szerinte a pályakezdő Petraeus akkora taktikus volt, hogy egyből feleségül vette a West Point-i főtisztviselő lányát, és „mindenkinek kinyalta a seggét”, hogy tábornok lehessen. Mindenre felhasználta a katonáit, egy Muppet-figura frizurájára hasonlító hajat vágatott nekik, és megtiltotta, hogy meneteléskor a ravaszon tartsák az ujjukat (mivel Petraeus-t egyszer így lőtték hátba), akit pedig ezen kapott, azt lehúzta a jelentésében. Petraeus azt is megparancsolta, hogy ünnepekkor, a szabadidejükben látogassák meg a feleségét, teázzanak, és dicsérjék meg a sütijeit. Petraeus a katonáival egy gyakorlaton felszabadított egy elképzelt falut képzelt dél-amerikai diktátorok uralma alól.

A házasságtörést az amerikai hadsereg szabályzata tiltja és bünteti. Bár a viszony állítólag a tábornok CIA-s kinevezése után kezdődött, Petraeus így is zsarolhatóvá vált, így semmiképpen sem maradhatott a CIA igazgatója. Ha már Petraeus katonakorában viszonyuk volt, akkor ezért akár külön is felelősségre vonhatják. A hatóságok pedig azért is aggódnak, mert hétfőn éjjel az FBI   házkutatást tartott   Broadwell észak-karolinai otthonában, és egyelőre nem részletezett titkosított anyagokat   találtak   a számítógépén. Arról ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy ezek forrása Petraeus volt-e.

  A tábornok először 2006-ban találkozott Broadwellel, de 2008-ban kerültek közelebbi kapcsolatba, amikor a nő Petraeus vezetési stílusáról írt doktorijában. Habár környezete feddhetetlennek tartotta a tábornokot, a gyanús jelek sokasodtak. Broadwell még Afganisztánba is elkísérte Petraeus-t, aki magához képest túlságosan is közvetlen volt vele, és abba is beleegyezett, hogy a nő annak ellenére írjon róla életrajzi könyvet, hogy korábban nem jelent meg fontosabb írása.

Azt nem tudni, pontosan mikor kezdődhetett a viszonyuk. Utólag kiderült, hogy legalábbis egy névtelen Wikipedia-felhasználó már januárban tudott az intim kapcsolatról, de a többség előtt titokban tudták tartani viszonyukat. A diákok és terroristák által is előszeretettel használt módszerhez nyúlva például úgy leveleztek, hogy az üzeneteket nem küldték el egymásnak, hanem vázlatban (draft) hagyták őket a Google Gmail levelezőrendszerében, ahol ugyanazt a postafiókot használták. Nem is ezzel buktak le, és ki tudja, meddig maradhatott volna még észrevétlen a viszonyuk, ha Broadwell nem lesz hihetetlen féltékeny egy másik nőre Petraeus környezetében.

Belépett a másik nő

Az elmúlt napokban már Jill Kelley, a floridai Tampában élő 37 éves nő került az ügy középpontjába, aki a többi szereplőhöz hasonlóan családos, sztársebész férjével együtt három gyereket nevelnek. A nőről annyit tudni, hogy a közeli légi támaszpont önkéntesként dolgozó társadalmi referense volt, aki fényűző partikat rendez magas rangú katonáknak, egyébként pedig közeli barátságot ápol FBI-ügynökökkel is.

Minden jel szerint olyan népszerűek voltak a partijaik, hogy a hadsereg gyakorlatilag hivatalos fogadásokat is kiszervezett Kelley-ék luxusvillájába. 2008-2010 között gyakori vendégük volt az iraki és afganisztáni hadszínteret felügyelő Középső Parancsnokságnak (Centcom) akkori parancsnoka, David Petraeus tábornok és helyettese John Allen tábornok is. A későbbi CIA-igazgató tavaly karácsonykor feleségével együtt még családi ebédre is áthívta Kelley-éket.

Az amerikai sajtóban sokan feltételezik, de még nem bizonyosodott be, hogy Petraeus-nak volt-e viszonya Kelley-vel is, és szerelmi háromszögről beszélhetünk-e. Mindenesetre Broadwell féltékenységi rohamot kapott miatta, és névtelen emailekben fenyegette meg vélt riválisát. „Ne bámulj rá a boci szemeiddel!” – írta az egyikben, egy másikban pedig azt pedzegeti, vajon Kelley férje tisztában van-e a helyzettel. Egy harmadik levélben pedig dühösen számon kéri, amiért szerinte Kelley „provokatívan” megérintette Petreaus-t az asztal alatt. A CIA-igazgató állítólag azonnal leállította szeretőjét, amint tudomást szerzett a fenyegetésekről, de már késő volt.

Gigantikus levelezés, félmeztelen fotók

Itt kerül közvetlenül a képbe a másik sztártábornok, John Allen, az Afganisztánban szolgáló amerikai és NATO-erők főparancsnoka is. A védelmi minisztériumi források szerint ugyanis egészen grandiózus, 20-30 ezer oldalnyi, helyenként állítólag szexuális tartalmú levelezést folytatott Kelley-vel 2010-2012 között.

Ugyan egy katonai forrás a CBS-nek tagadta, hogy szexről szó lett volna a levelekben, és szerinte Allen soha nem is találkozott kettesben Kelley-vel, de a hatóságok attól tartanak, hogy ilyen hosszú levelezésben bizalmas információk is kiszivároghattak. Obama elnök kedden egyelőre biztosította bizalmáról tábornokát, de további karrierje kérdéses, pedig őt nevezték volna ki az amerikai csapatok parancsnokának, és a NATO szövetségi főparancsnokának is.

A CBS forrásai szerint Allen is kapott névtelen levelet Broadwelltől, amelyben az életrajzíró arra figyelmezteti, hogy Kelley valószínűleg intim viszonyt folytat Petraeus tábornokkal. A tábornok a névtelen levelet elküldte Kelley-nek, aki a további, nagyjából hat fenyegető üzenet kíséretében továbbította azokat egy FBI-os barátjának. Az ügynök ezért indította el még nyáron a végül a CIA-vezető székébe kerülő vizsgálatot.

A kapcsolati hálót bonyolítja, hogy az említett FBI-ügynököt a nyáron levették az ügyről, mivel felmerült, hogy „túlságosan is megszállott lett”, írta forrásaira hivatkozva a Wall Street Journal. Ez leginkább abból derülhetett ki, hogy a férfi félmeztelen fotókat küldött magáról Kelley-nek. Azt nem tudni, miért várt ennyi ideig, de az ügynök két hete felvette a kapcsolatot Eric Cantorral, a republikánusok képviselőházi frakcióvezetőjével, mivel aggódott, hogy felettesei megpróbálják szőnyeg alá söpörni az ügyet. Az érintett ügynök ellen most belső vizsgálat folyik az FBI-nál.

Clinton ügyvédjével készül

A ki tudja, hány férfit megszállottá tevő Kelley nyilvánosan nem szólalt meg egy közlemény kiadásán kívül, amelyben férjével együtt Petraeus-ék régi barátjának nevezik magukat. Vasárnap azonban beszélt telefonon az egyik testvérével. „Semmi rosszat nem tettem, én csak áldozat vagyok ebben az egészben” – mondta a Washington Post szerint a férfinak. A libanoni származású Kelley-nek egyébként van egy eredeti családnevüket viselő, Natalie Khawam nevű ikertestvére is, és sok lapban megjelent képen tévedésből ő látható nővére helyett.

Nem tudni, milyen részletek derülhetnek még ki a magát mentegető Kelley szerepéről, de az sokat sejtető, hogy a biztonság kedvéért már felfogadta azt az Abbe Lowell sztárügyvédet, aki a Monica Lewinsky-ügyben képviselte Bill Clinton exelnököt a szenátus előtt, emellett pedig a szintén félrelépéseiről elhíresült John Edwards volt szenátor is őt kereste meg. Kelley Lowell frontvonalba állítása mellett egy profi válságkezelő PR-ost is felvett maga mellé.

Több szempontból is kínos

A továbbgyűrűző ügy a kormányzatnak is egyre kellemetlenebb, habár magasabb kormányzati körökből cáfolták, hogy Petraeus távozásának bármi köze lenne a bengázi merénylethez, illetve hogy az időzítés összefüggene az elnökválasztással.

Ugyanakkor kiderült, hogy az igazságügyi minisztérium egyes illetékesei már nyár végén tudtak Petraeus házasságon kívüli viszonyáról, ahogy – bár csak kedden hozták nyilvánosságra – az afganisztáni főparancsnok, John Allen érintettségével is tisztában voltak. Így aztán mindenképpen furcsa, hogy a tavasz óta folyó vizsgálatról pont az elnökválasztás végéig hallgattak, és azt sem tudni, milyen információkat tartanak még vissza.

Mindenesetre a Fehér Ház állítása szerint az igazságügyi minisztérium csak az elnökválasztás estéjén tájékoztatta őket a történtekről, maga Obama pedig még ehhez képest is csak egy nappal később szerzett tudomást az ügyről. Az igazságügyi illetékesek eddig azzal indokolták a kongresszus illetékes bizottságainak kihagyását, hogy az FBI vizsgálata még nem zárult le a nyár végére, valamint nem találtak törvénytelenséget. Ehhez képest találtak a hétfő esti házkutatáson titkos iratokat a CIA-igazgató szeretőjének otthonában.

Ezek pontos tartalmáról eddig semmit sem tudni, de az biztos, hogy Broadwell október 26-án, egy denveri előadásán azt állította, az amerikaiak bengázi konzulátusát ért támadás oka az volt, hogy a CIA iszlamista szélsőségeseket tartott fogva az épületben. Rögtön felmerül a kérdés, hogyan jutott ehhez az információhoz, amit a CIA korábban tagadott. Ráadásul a bengázi eset miatt még mindig kongresszusi vizsgálatok folynak, Petraeus-nak is éppen lemondása után nem sokkal kellett volna megjelennie a törvényhozás előtt.

Az egész ügy már biztosan kongresszusi szintre emelkedik, a republikánusok ugyanis gyanúsnak tartják, hogy az FBI-nak négy hónapba telt emailek alapján megállapítani a CIA vezetőjének érintettségét. A szenátus titkos szolgálati bizottságának demokrata elnöke is jelezte, hogy fel fogják tenni a felmerülő kérdéseket az FBI vizsgálata miatt, míg a republikánusok Petraeus meghallgatásához is ragaszkodnak.

Mi jöhet még

Ha pedig nem jelentenének elég bizonyítékot a szinte óráról órára kiderülő újabb részletek, még Paula Broadwell, egyébként lánya mellett száz százalékig kiálló apja is vészjóslóan utalt arra, hogy a szövevényes ügy még messze nem érte el csúcspontját.

„Többről van itt szó, mint ami látszik. Egészen másról szól igazából ez az ügy” – mondta a New York Daily News-nak, és hozzátette, hamarosan kiderül a teljes igazság. Ezek után mi mást tehetnénk, kíváncsian várjuk az újabb fordulatokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla