Felmentették Gotovinát Hágában

2012.11.16. 09:49 Módosítva: 2012.11.16. 13:40

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság jogerős ítéletében minden vádpontban felmentette Ante Gotovina és Mladen Markač horvát tábornokokat, akiket a nemzetközi ügyészség háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt, jelentette az ítélethirdetésről élőben tudósító Index.hr. Az alig fél órán át tartó ítélethirdetés végén mindkettejüket azonnal szabadon is bocsátották.

A horvát védelmi miniszter, Ante Kotromanović kormánygéppel már Hágába is indult a két tábornokért.

A bíróság ítélete után Zágráb főterén hatalmas ünneplés kezdődött. A Jelasics téren több ezren, talán több tízezren várták a bíróság ítéletét, köztük a horvát honvédő háború sok veteránja. Az egyik legolvasottabb napilap, a Jutarnji List "Horvátország ártatlan" főcímmel tudósított a történtekről.

Szerbiában természetesen pont ellentétes érzelmeket váltott ki az ítélet. A legnagyobb szerb bulvárlap, a Blic "Botrányos ítélet: Gotovina és Markač szabad, a Vihar mintha meg se történt volna" címen tudósított.

A szerbiai és boszniai szerb politikai elitet is felháborította Gotovina és Markač felmentése. Milorad Dodik bosznii szerb elnök "hihetetlennek és szégyenletesnek" nevezte a döntést, Rasim Ljajić szerb miniszterelnök-helyettes szerint pedig a hágai törvényszék elvesztette minden hitelét. A Tomislav Nikolić szerb államfő vezette kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) közleményében úgy foglalt állást, hogy a hágai törvényszék ítéletével legalizálta a Vihar hadműveletben a szerbek terhére elkövetett cselekményeket.

A vád szerint Gotovina és Markač, akik a Horvátország egyharmadát elfoglaló Krajinai Szerb Köztársaság visszafoglalására indított Vihar hadművelet vezetői voltak, a hadművelet során civilek elűzésére, meggyilkolására adtak utasítást, emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, köz- és magánvagyon elrablásában segédkeztek, és nem tettek lépéseket a hasonló bűncselekményeket elkövető beosztottjaik ellen.

A nemzetközi bíróság nem találta bizonyítottnak a vádakat. Elvetették azt is, hogy Markač a háborús szabályokat megsértve adott utasítást négy, szerbek lakta település bombázására is.

Gotovina tábornokot évekig tartó bujkálás után a Kanári-szigeteken fogták el a hatóságok. Gotovinát és Markačot Horvátországban a lakosság egy jelentős része nemzeti hősként tartja számon.

Az ítélet bombameglepetés, első fokon a bíróság még 24 év börtönre ítélte Gotovinát a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Mi történt?

Gotovina és Markač ellen a Vihar hadművelet során elkövetett atrocitások miatt emeltek vádat. Gotovina volt az egyik parancsnoka az ország nagy részét felszabadító Oluja (Vihar) hadműveletnek. Ennek során foglalták vissza a szakadár Krajinai Szerb Köztársaságtól a dalmát felvidék egészét.

A területről a harcok közben több ezer civil menekült el - Boszniában a horvát-bosnyák koalíció csapatai folyosókat nyitottak a menekülőknek a szerb területek felé. A horvát-bosnyák koalíció az Oluját megelőző hetekben szabadította fel a bihaći enklávét, elvágva ezzel a krajinai szerbeket a többi szerb területtől.

A területre bevonuló horvát csapatok atrocitásokat követtek el, a Nemzetközi Törvényszék vádja szerint ezeket összehangoltan hajtották végre azzal a céllal, hogy a területet etnikailag megtisztítsák.