Felszívódott az al-Hilli család gyilkosa

2012.11.19. 11:42
A profi bérgyilkos helyett újra magányos és mentálisan sérült elkövetőre gyanakodnak a francia hatóságok az al-Hilli család meggyilkolása kapcsán. Szeptemberben brutális módon végeztek négy emberrel Franciaországban, az Alpokban. Számtalan nyom van, de több heti nyomozás után sincs gyanúsított.

Hatvan francia rendőr dolgozik még mindig az ügyön, ami miatt hét országban folytattak nyomozást, 800 tanúvallomást vettek fél és 1000 óránál is több videofelvételt elemeztek ki. A hatóságok rengeteg elmélettel álltak elő, de eddig csak az áldozatok kiléte, illetve meggyilkolásuk módja ismert.

A szeptemberi támadásnak négy halottja és két túlélője volt. Meghalt az 50 éves iraki származású Saad al-Hilli, felesége, a 47 éves Iqbal al-Hilli, Iqbal édesanyja, a 74 éves Szuhaila al-Allaf, illetve egy francia kerékpáros, a 45 éves Sylvain Mollier. Megsebesült, az al-Hilli házaspár idősebb lánya, a hétéves Zainab al-Hilli, és sértetlenül megúszta az egészet a négyéves Zeena al-Hilli.

A négy felnőttel valószínűleg egy magányos támadó végzett. A támadó egy Luger pisztolyt használt, és 20 golyót lőtt ki az al-Hilli család autójára, illetve az arra tévedő francia kerékpárosra. Eric Maillaud francia ügyész a gyilkosság napjától kezdve a nyomozáson dolgozott, de még ő se tudja, hogy mi volt a gyilkosság célja.

Maillaud szerint nem sikerült kideríteni mi lehetett az indok Saad al-Hilli megölésére, pedig vizsgálták munkáját, származását, családi hátterét. A francia biciklis biztos nem volt célpont, ezt már kizárták. Az ügyész azt mondta a BBC-nek, ha bérgyilkos volt a tettes, akkor nagyon rossz munkát végzett.

A mostani feltevésük szerint nem egy profi elkövető volt a tettes, hanem inkább egy erőszakos és pszichológiai zavaroktól szenvedő fegyveres ember. Maillaud azt is biztosra veszi, hogy az elkövető már korábban is gyilkolt, és nem tulajdonít értéket az emberéletnek, de hatalmas területen kell keresniük, ami nehezíti a munkát.

A gyilkosság Franciaország déli részén történt Annecy közelében. A területen viszonylag sok kiránduló van, kedvelt turistacélpont természeti szépsége miatt. A környéken korábban nem volt hasonló eset, ezért is kapott akkora figyelmet Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

A legutóbbi fejlemény az ügyben, hogy Angliában, ahol az al-Hilli család élt, letartóztattak egy férfit, aki megpróbált hozzáférni a család bankszámláihoz. A férfit nyolc vádpontban gyanúsítják csalással, és őrizetbe vették, de a helyi rendőrség szerint nem volt köze a francia gyilkossághoz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport