Orbán hét évnyi apanázsért küzd

2012.11.23. 14:05
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Itt a csütörtöki Rompuy-féle ajánlat

    Egy nagy pdf angolul. Ezt elemezték a delegációk az éjjel, és ez a mai vita kiindulópontja.

  • A tárgyalásokra rálátó diplomaták szerint Cameron brit miniszterelnök most visszafogottabb, és inkább az északi nettó befizetőkre bízta a nagyobb költségvetési vágás képviseletét. A csúcs előtt Cameron volt a legkeményebb a csökkentést követelők közül.

  • A címben nem egy telefonszámot rejtettünk el, hanem a főösszeg körüli vita legfontosabb sarokpontjait jeleztük. Az 1033 milliárd euró az az összeg, ami az eredeti bizottsági tervben szerepelt a hétéves költségvetés egészeként. A 972 milliárd Rompuy kompromisszumos javaslata, ami már reálértéken is alacsonyabb, mint a most múló ciklus kerete. A 886 milliárd pedig az a summa, amit a brit parlament várna el, és amivel ideküldték David Cameront.

  • A csúcs elsősorban azért akadt el éjjel, mert azonnal senki sem tudhatta, hogy mennyire jó neki a Rompuy-féle javaslat, ami a kétoldalú találkozók után készült. A magyarok is hajnalig számoltak, reggel fél tízre pedig kész lett az a lista a magyar igényekről, amivel Orbán Viktor ma beült tárgyalni.

  • A tagállamok delegációi csütörtök este nem kapták meg elektronikus formában az utolsó Rompuy-féle javaslatot, csak papíron. Több vezető diplomata ezért éjfél után gépelésbe kezdett, hogy a 40 oldalas új javaslat könnyebben összehasonlítható legyen a korábbival. Ezt egyes diplomaták méltatlannak tartották. A tanács azért nem adott elektronikus változatot, hogy a terv ne tudjon kimenni a sajtónak.

  • Diplomaták azt mondják, hogy ha az ebéd alatt megegyeznek a tagállamok a költségvetés főösszegéről, akkor folytatódik a csúcs a részletekkel. Vagyis azzal, hogyan osszák el a pénzt. Ha a desszert végére nincs főösszeg, akkor mehet mindneki haza.

  • Rompuy egyik embere kijött az újságírók közé, és azt mondta, hogy most ebédelnek az állam- és kormányfők, és mire befejezik, az is kiderül, hogy a csúcs is befejeződik-e. Ha kompromisszumkésznek tűnnek, akkor beláthatatlan időre hosszabbítják a csúcsot. Ha nem, akkor csak jövőre lehet megegyezés. Szerinte a Rompuy-féle csütörtök esti javaslat jó kiindulási pont lehetne, annál lényegesen kisebb vagy nagyobb költségvetési keret nem lenne reális. Az ajánlat 971 milliárd euróról szól, hét évre.

  • A csütörtök esti Rompuy-terv 5 milliárd euróval csökkentené a legszegényebb (nem EU-s) országoknak járó segélyezési alapot. A jótékonykodás most nem népszerű a tagállamok között.

  • Az eddigi tervek alapján leginkább a kutatás-fejlesztési, oktatási, növekedést és munkahelyteremtést célzó, és a tagállamok közötti infrastruktúrafejlesztést segítő programok kárára kompenzálnák a kohéziós és agrárpénzek után sóvárgókat. Vagyis azokat az újdonásgokat vennék ki, amelyektől a bizottság az európai gazdaság felpörgését leginkább várta. A bizottságiak szerint elkeserítően önzők és rövidlátók a kormányok vezetői. Ők viszont nem akarnak úgy hazamenni, hogy sokkal kevesebbet kapnak vagy többet költenek mint az előző ciklusban.

  • A pénteki találkozóra jövet Jyrki Katainen finn miniszterelnök azt mondta, hogy távoliak az álláspontok, és lehet, hogy egy újabb találkozóra lesz szükség a megoldáshoz. De azt se zárta ki, hogy pénteken mégis megegyeznek.

  • Angela Merkel német kancellár a pénteki ülésre menet azt mondta, hogy nem lenne drámai, ha újabb csúcsot kellene tartani. Szerinte az álláspontok elég távoliak még. A tudósítók azon agyalnak, hogy ezzel a várakozásokat akarja hűteni, hogy annál nagyobb legyen a siker ha mégis megegyeznek, vagy tényleg már egy 2013-as találkozón gondolkozik.

  • Rompuy csütörtök esti javaslata 2,585 százalékra emelte volna a Magyarországnak járó kohéziós támogatást az éves GDP arányában. Ez a most elmúló ciklusban 3,5 százalék volt, az eredeti - a magyar kormánynak eddig elfogadhatatlan - bizottsági javaslat szerint 2,5 százalék, ami az elmúlt hónapok tervezgetésekor már lement 2,35 százalékra is.

  • Délre visszajöttek az állam- és kormányfők a tanácsterembe.

  • Ezzel az összefoglalóval

    búcsúzom, péntek délben folytatódik a tudósítás.

  • A német kancellár távozóban azt mondta, hogy januárra vagy februárra várható csak megállapodás a költségvetésről.

  • Orbán Viktor kifele menet ezt mondta: "Csapataink harcban állnak, a komrány a helyén van". (via Bruxinfo)

  • Rompuy azt javasolta, hogy 940 milliárd legyen a keret, és a korábbi tervhez képest több jusson kohézióra és agrártámogatásra, és kevesebb a versenyképesség fejlesztésére, külügyekre és igazságügyi együttműködésre. A főösszeg az kb. százmilliárddal lett volna így kisebb az eredeti bizottsági javaslatnál. De sokaknak még ez is sok volt.

  • Sorra távoznak a poliitkusok. A francia elnök maradt, ő sajtótájékoztatót tart.

  • Annyira távoliak az álláspontok, hogy alig fél óra érdemi közös tárgyalás után péntek délre halasztották a folytatást. Az éjjel a serpák, vagyis a miniszterelnöki főtanácsadók folytatják az egyeztetést. Magyarországot Gottfried Péter képviseli.

  • Péntek délre halasztották a folytatást.

  • Cameron legalább 75 milliárddal kisebb költségvetést akar, mint Rompuy utolsó ajánlata volt.

  • Schulz szerint van olyan tagállam, amelyik nem akar ma megállapodást.

  • Schulz úgy érezte, hogy nagyon távol állnak az álláspontok a tanácsban a nettó befizetők, és a kohéziós illetve az agrárpénzek kedvezményezettei között. Nehéz lesz hidat verni az álláspontok közé.

  • 517 EP-képviselő támogatta a nagyobb költségvetést a 780 fős EP-ben, és ezt jó lenne ha a tagállamok figyelembe vennék.

  • Az EP szociáldemokrata elnöke azt magyarázza, hogy az EU-ra költeni értelmes dolog, és a pénz jelentős része úgyis visszamegy a tagállamokhoz.

  • Schulz parlamenti elnök befejezte, és akkor mindenki elment fotózkodni. A csoportképen Orbán Viktor a hátsó sorban, a lengyel és a belga miniszterelnök között kapott helyet.

    Az érdemi vita csak most kezdődik. Közben Schulz sajtótájékoztatót tart, oda igyekszem én is.

  • Rompuy kiadta a tanácskozáson elmondott nyitóbeszédét. Úgy kezdi, hogy talán nehéz és hosszú találkozó lesz, de szerencsére csak hétévente van ilyen.

    Emlékeztet, hogy mindenkivel mindent egyenként megbeszélt, ki mire nem hajlandó, kinek hol a határ. A legutolsó ajánlatát visszafogottnak nevezi. "Többet tenni kevesebb pénzből politikai választásokat követel" - mondta, vagyis jelzi, hogy mindent tényleg nem lehet egyszerre akarni. Szerinte a most előhozott terv növekedéspárti.

    Így fejezte be: "So, dear colleagues, let's get down to business".

  • Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke adhatja elő először, hogy mit gondol a költségvetésről. Azt fogja mondani, hogy több Európához több pénz kell, a parlament a nagyvonalú költségvetés híve. Az EP most fontos, mert először az EU történetben vétójoga van a költségvetés elfogadásakor. Ugyanakkor brüsszeli forrásaink szerint ha vért izzadva összejönne a kompromisszum most a tagállamok vezetői közül, akkor a parlament talán nem tenné tönkre ezt a nehéz éjszakát.

  • Fél kilenc helyett 23:10-kor elkezdődött a tényleges csúcs, körbeülik az asztalt az állam- és kormányfők.

  • Az előző, 2005-ben elfogadott költségvetéssel Magyarország nagyon jól járt. Az egyes országoknak járó kohéziós pénzt úgy számolják ki, hogy a GDP egy bizonyos százalékát lehet lehívni, a GDP-t pedig a bizottság előre megsaccolja. Akkor Magyarország a GDP-je 3,5 százalékának megfelelő lehívási plafont kapott, és szép nagy növekedést jósoltak Magyarországnak. Az optimista becslés erős túlzásnak bizonyult, így több pénzt hívhattunk le, mint amennyi a valós GDP-ből következett volna. Most viszont nagyon pesszimista növekedést saccolt a bizottság Magyarországnak. A magyar külügyben van egy olyan vélemény, hogy Brüsszelben kompenzálnak. A gazdasági minisztériumban pedig úgy vélik, hogy nagyon rosszul számoltak, a magyar jövő sokkal szebb lesz.