Orbán: Isten éltesse Albániát!

2012.11.28. 15:10

„Jó esély van arra, hogy Magyarország és Albánia a következő évtizedek európai nyertesei közé tartozzon” – mondta a két ország gazdaságára utalva Orbán Viktor miniszterelnök Tiranában, miután tárgyalt Sali Berisha albán kormányfővel.

A magyar miniszterelnök az albán függetlenség kikiáltásának századik évfordulója alkalmából szervezett állami ünnepségre érkezett Tiranába. Egynapos látogatását Sali Berisha albán kormányfő hivatalában kezdte, akivel közös sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy bár Albánia az elmúlt húsz évben mélyről indult, különösen gazdasági értelemben, de látni azt a nagy utat, amit megtett, Magyarország pedig nagyra értékeli azt a gazdasági fejlődést és növekedést, amit a balkáni ország az elmúlt években elért.

„Igyekszünk megfigyelni, hogy az albánok a válság idején miképpen képesek a gazdasági növekedésüket fenntartani” – tette hozzá a magyar kormányfő, és megismételte: azoké az országoké a jövő, amelyek képesek csökkenteni az államadósságukat, és megindítani, illetve fenntartani gazdasági növekedésüket.

Orbán Viktor tolmácsolta albán partnerének a magyar nemzet nagyrabecsülését és jókívánságait, kiemelve, hogy a két nép barátsága mélyről fakad, mégpedig a közös szenvedésből. Az albánok és a magyarok ugyanis hasonlítanak egymásra abban, hogy szabadságszerető népek, „de a történelem és a nálunk nagyobb erők gyakran megtagadták tőlünk a nemzeti függetlenséget és a szabadságot, úgyhogy mi átérezzük annak a pillanatnak a nagyszerűségét, amikor az albán nép a függetlenségének századik évfordulóját ünnepli” – mondta.

A magyar kabinet olyan európai jövőt képzel el, amelynek Albánia és Magyarország is részese. „Isten éltesse Albániát” – zárta szavait a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezután találkozott Bujar Nishani köztársasági elnökkel, délután pedig a Szkander bég téren megtekinti a ünnepi katonai díszszemlét.