Mégis súlyos Chávez állapota?

2012.11.30. 18:17

A venezuelai elnök állapota súlyosabb, mint azt hivatalosan állítják - jelentette pénteki számában az ABC című spanyol konzervatív lap közelebbről meg nem nevezett titkosszolgálati forrásokra hivatkozva.

Hugo Chávez csontjaiban rákos áttétek jelentek meg, emiatt az elnöknek rettenetesen fáj bal oldali combcsontja, és nehezen jár, írta a lap washingtoni tudósítója az elnököt kezelő orvosok jelentéseibe bepillantani képes hírszerzői forrásokra támaszkodva.

Cávezt jelenleg Havannában gyógyítják, a hivatalos tájékoztatás szerint magas nyomású oxigénterápiát kap. A lap megjegyzi, hogy ezt a kezelést nem alkalmazzák rák esetén, ráadásul ez a technológia Venezuelában is megvan.

Augusztusban az elnök kétszer is elvesztette eszméletét. Orvosai megállapították, hogy az állapota lassan, de folyamatosan romlik, és ezt nemsokára már a venezuelai lakosság is fel fogja ismerni.

Az október 7-ei választás óta Hugo Chávez egyetlen nyilvános eseményen sem elnökölt, és megjelenéseinek számát is minimálisra csökkentették. Legutóbb november 15-én szerepelt a nyilvánosság előtt, a televízióban mutatták, amint több miniszterével tanácskozik.

A korábbi esetektől eltérően most szerdán nem mutattak képeket a televízióban Chávez Havannába indulásáról és megérkezéséről, ezért nem lehet megerősíteni, hogy tényleg akkor utazott oda. A venezuelai parlament, amely engedélyt adott neki a távollétre, nem határozta meg, meddig maradhat - írta az ABC.

Nicolás Maduro venezuelai alelnök csütörtökön azt mondta, hogy az elnök "nagyon jól van", megújhodva fog hazatérni, és a kezelés közben is figyelemmel követi a kormány tevékenységét. A politikus bírálta a jobboldali ellenzéket, amely nagyobb átláthatóságot követelt Hugo Chávez betegségével kapcsolatban.