Továbbra is téliesek az útviszonyok Horvátországban

2012.12.09. 17:02 Módosítva: 2012.12.09. 17:03
Horvátország túlnyomó részén helyreállt a közlekedés a hóvihar után, amely szombaton órákra megbénította a közúti, vasúti és légi forgalmat is - jelentette a helyi média, figyelmeztetve, hogy helyenként továbbra is jegesedéssel, útlezárásokkal kell számolni.

Dél-Dalmáciában és a Velebit-hegység térségében vasárnapra se lankadt az orkánszerű szél ereje, helyenként óránként 155-200 kilométer sebességű széllökések voltak. Karlobag környékén több településen vasárnap délelőtt sem állt helyre az áramellátás. Rijeka környékén alábbhagyott a szél, de egyes szakaszokon vasárnap is szünetelt a kompközlekedés.

Zágrábban és az ország keleti részében járhatóvá tették az utak többségét, egyes útszakaszokon azonban még vasárnap sem oldották fel az útzárat.

A szombati hóvihar, amelyhez mérhetőt Zágrábban 1955 óta nem tapasztaltak, legkevesebb öt emberáldozatot követelt Horvátországban. Négy krónikus betegnek az állapota a zord időjárás, illetve egy esetben hólapátolás miatt rosszabbodott. Egy éjszaka eltűnt férfit pedig reggel a hegyi mentők holtan találtak meg, valószínűleg kihűlés végzett vele. Három eltévedt erdészt még éjszaka megtaláltak és kimentettek szorult helyzetükből.

Habár a meteorológusok figyelmeztettek arra, hogy szombaton országszerte rendkívüli időjárás várható, és ezért aki csak teheti, ne induljon útnak, sokan órákra a hó fogságában rekedtek az utakon. Helyi lapok szerint a mentés akadozott, az információs telefonokat nehezen lehetett elérni, sok bajba jutott a médián keresztül kért segítséget.

A Jutarnji List című horvát újság úgy tudja, hogy a hókotróknak 2600 kilométernyi útszakaszon kellett takarítani. A főváros, Zágráb utcáira pedig 500 tonna sót szórtak ki egyetlen éjszaka alatt.