Virág
0 °C
2 °C

A 2008-as háború óta először tárgyalnak az oroszok és a grúzok

2012.12.10. 12:34

Grúzia és Oroszország a héten közvetlen tárgyalásokat kezd egymással, első ízben azóta, hogy a két ország 2008-as villámháborúja után megszakadtak diplomáciai kapcsolataik - jelentette be hétfőn a grúz külügyminiszter.

Maia Pandzsikidze újságíróknak elmondta, hogy Zurab Abasidze, Bidzina Ivanisvili miniszterelnöknek az orosz kapcsolatok rendezéséért felelős különmegbízottja "a héten Európában" orosz diplomatákkal találkozik. "Lehet, hogy ez a találkozó még nem hoz majd konkrét eredményt, de az a tény, hogy létrejöhet, már önmagában is kedvező" - vélekedett Pandzsikidze. Zurab Abasidze a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy hazája "kész komoly és építő jellegű párbeszédet folytatni Oroszországgal". A tervezett első, nem hivatalos találkozóra "a közeli napokban kerül sor Európa egyik országában" - mondta Abasidze.

Moszkva és Tbiliszi diplomáciai kapcsolatai az után szakadtak meg, hogy a grúz vezetés 2008 augusztusában hadműveletet indított a Grúziától elszakadt Észak-Oszétia visszaszerzéséért. A konfliktusba beavatkozó orosz hadsereg súlyos vereséget mért a grúz erőkre, s a villámháború után független államként ismerte el Észak-Oszétiát, valamint Grúzia másik, szintén oroszbarát szakadár területét, Abháziát. A két térségbe azóta Oroszország több ezer katonát telepített, amit Tbiliszi Grúzia területének megszállásaként értelmez.

Az októberi grúziai parlamenti választások nyomán kormányt alakító Bidzina Ivanisvili jelezte, hogy normalizálni akarja az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat, miközben folytatni kívánja országa NATO- és európai uniós csatlakozási törekvéseit is. Moszkva azonban rossz szemmel nézi ez utóbbi törekvéseket, amelyeket még a 2003-as "rózsás forradalomban" hatalomra került Miheil Szaakasvili elnök hirdetett meg.

A 2008-as háború óta orosz és grúz diplomaták rendszeresen találkoztak egymással Genfben. Az ENSZ, az Európai Unió, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet égisze alatt folytatott megbeszéléseik azonban nem hoztak számottevő eredményt a konfliktus következményeinek rendezésében.