Szíriában kisebb a vegyi fegyverek bevetésének esélye

2012.12.11. 18:28

Az amerikai hírszerzés információi szerint az elmúlt napokban nem látszott jele annak, hogy a szíriai kormány folytatta volna az előkészületeket vegyi fegyverek bevetésére az ellenzéki fegyveresek ellen.

Erről Leon Panetta amerikai védelmi miniszter beszélt kedden, útban Kuvaitváros felé, ahol kétnapos látogatást tesz az amerikai erőknél.

Az amerikai hírszerzés korábban úgy értesült, hogy a szíriai vezetés szarin ideggáz esetleges bevetését készíti elő. Erre hivatkozva a múlt héten több nyugati kormány - összehangolt módon - figyelmeztetést intézett Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz, hogy ne gondoljon vegyi fegyverek telepítésére és használatára. Damaszkusz visszautasította a figyelmeztetéseket, és azt hangoztatta, hogy azok csak ürügyként szolgálnak egy külső beavatkozásra.

Panetta kedden azt mondta, nincs jelzés arra vonatkozóan, hogy Szíria az elmúlt napokban új lépéseket tett volna a vegyi fegyverekkel kapcsolatban.

Hozzátette: az amerikai vezetés továbbra is aggódik amiatt, hogy a kormányerők vegyi fegyvereket vetnek be az előrenyomuló lázadókkal szemben.

"Szeretném azt hinni, hogy ő megértette az üzenetet" - mondta a miniszter Aszadra utalva. - "Eléggé világosan beszéltünk mi is és mások is... De az is világos, hogy az ellenzék újabb és újabb sikereket ér el Szíriában, és aggódunk, hogy ha a rezsim az összeomlás fenyegetését érzi, ilyen típusú fegyverekhez nyúlhat."

A miniszter leszögezte, hogy az amerikai vezetés továbbra is szoros figyelemmel követi az ezzel kapcsolatos fejleményeket.