Ágyúval lőtték át a drogot a határon

2012.12.13. 12:44

Mexikói csempészek szén-dioxiddal működő ágyúval lőttek át 38 kilogrammnyi marihuánával megtömött konzerveket az arizonai San Luishoz közeli mexikói határ egyik kerítésén.

„Soha ezelőtt nem láttunk még ilyet” – mondta Kyle Estes, az amerikai határőrség szóvivője. Korábban már találkoztak katapultokkal, de ehhez hasonló megoldással nem. Az átlőtt marihuána értékét 42 500 dollárra (9,2 millió forintra) becsülik.

A határőrök múlt héten fedezték fel a gondosan megtömködött 33 darab konzervet a kerítéstől 150 méterre, az amerikai oldalon, még azelőtt, hogy a csempészek összeszedhették volna őket. Az arizonai Phoenixtől mintegy 320 kilométerre délnyugatra fekvő területeket átfésülő járőrök az ágyú működtetéséhez használt szén-dioxid-tartályt is megtalálták.

A csempészet visszaszorítását célzó intézkedések felerősödése óta a bűnözők egyre kreatívabb megoldásokkal rukkolnak elő, hogy amerikai földre juttassák az árut. Az amerikai hatóságok az elmúlt években a kerítések és a határőrök számának növelésével és a pilóta nélküli drónokhoz hasonló megfigyelő technológiák bevezetésével igyekeztek megerősíteni a védelmet az arizonai-mexikói határ mentén.

A kábítószer-kereskedők különböző fortélyokkal igyekeztek kijátszani a határőrséget, egyebek között ultrakönnyű, alacsonyan szálló repülőszerkezetekre erősített marihuána-rakományokat lőttek át a kerítéseken középkori stílusú katapultokkal. A legutóbbi eset kapcsán egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla