Az oroszok sem hisznek Aszadban

2012.12.13. 11:42

A szíriai rezsimet sajnos legyőzhetik az ellenzéki erők, Bassár el-Aszad csapatai egyre több terület felett veszítik el az irányítást, mondta a BBC szerint Mihail Bogdanov, az orosz külügyminiszter-helyettes. „Sajnos nem zárhatjuk ki a szíriai ellenzék győzelmét", Oroszország a Szíriában tartózkodó több ezer állampolgárának evakuálásával is számol.

Oroszország eddig Aszad rezsimének egyik legfontosabb külföldi szövetségese volt, az ENSZ Biztonsági Tanácsában megakadályozta az elítélő határozatokat. Moszkva azt is jelezte, hogy nem ért egyet Barack Obama döntésével, miután az elnök kedden bejelentette, hogy Szíria hivatalos, legitim képviseletének ismerik el az újonnan létrejött, egyesült szíriai ellenzéket. Moszkva akkor azzal érvelt, hogy Szíria sorsáról a szíriaiaknak kell dönteniük tárgyalások útján.

Szerdán több mint száz ország már az ellenzéket ismeri el Szíria egyetlen törvényes képviselőjeként, ezzel is fokozódik a nyomás a rezsimen. Ugyanakkor még mindig fontos területek, és tömegpusztításra is alkalmas hadi eszközök vannak Aszad kezében.

Az elmúlt hetekben újra Damaszkusz utcáin folynak a harcok, és egyre több jel utal arra, hogy húsz hónap után fordulóponthoz érkezhet a szíriai konfliktus, amelyben már negyvenezren haltak meg 2011. márciusa óta. A szíriai polgárháború alakulásáról bővebben itt olvashat>>>