Érkeznek az amerikai Patriotok Törökországba

2012.12.14. 12:08 Módosítva: 2012.12.14. 12:14

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter aláírta az amerikai Patriot-ütegek Törökországba telepítéséről szóló parancsokat. Panetta utána be nem jelentett látogatásra érkezett Törökországba, ahol az Incirlik légitámaszponton szolgáló amerikai katonákkal találkozik Afganisztánt és Kuvaitot is érintő egyhetes körútja utolsó állomásaként.

A bejelentés szerint Washington két Patriot rakétaüteget és négyszáz főnyi kezelő személyzetet küld a NATO-tag Törökországba. „A telepítés célja, hogy nagyon világosan jelezzük, az Egyesült Államok – NATO-szövetségeseivel szoros együttműködésben – támogatni fogja Törökország védelmét, különösen a Szíriából eredő potenciális veszélyekkel szemben" – fejtette ki George Little szóvivő a dél-törökországi incirliki támaszponton nyilatkozva.

Little nem árulta el, pontosan hová telepítik majd a repülőgépek és rakéták megsemmisítésére is alkalmas amerikai rakétavédelmi ütegeket, ugyanakkor kijelentette, hogy telepítésük meghatározatlan időre szól.

A Bassár el-Aszad elnök ellen húsz hónapja kezdődött szíriai felkelés fegyveres összecsapásai az utóbbi hónapokban egyre hevesebbé váltak, és többször is harcok robbantak ki a szíriai ellenzéket támogató és menekültek tízezreit befogadó Törökország határa mentén. Ankara kérésére az észak-atlanti szövetség december 4-én járult hozzá, hogy a szíriai hadsereg rakétáinak elfogására alkalmas Patriot légvédelmi ütegeket telepítsenek Törökországba. Ezt a műveletben részt vállaló Németország és a Hollandia kormánya is jóváhagyta a múlt héten.

A NATO közös lépésének keretében hozott washingtoni döntésről néhány órával korábban már hírt adott az amerikai sajtó. A New York Times összefoglalója szerint a NATO összesen hat Patriot típusú légvédelmi rakétaüteget küld Törökországba – kettőt az Egyesült Államokból, kettőt Németországból és kettőt Hollandiából. Mind a hat üteg NATO-parancsnokság alatt áll majd, és a tervek szerint január végére lesznek bevethetők. Kiszolgálásukra összesen 1200 szakembert vezényelnek török területre.

Egy törökországi diplomata ugyanakkor hétfőn azt mondta, hogy nem közvetlenül a szíriai határ mellett, hanem attól távolabb telepítik Törökországban a NATO Patriot rakétáit, hogy bebizonyítsák a telepítést ellenző Oroszországnak: a rakéták szigorúan védelmi célokat szolgálnak.

Az elmúlt hetekben újra Damaszkusz utcáin folynak a harcok, és egyre több jel utal arra, hogy húsz hónap után fordulóponthoz érkezhet a szíriai konfliktus, amelyben már negyvenezren haltak meg 2011. márciusa óta. A szíriai polgárháború alakulásáról  bővebben itt olvashat>>>

Szerdán több mint száz ország már az ellenzéket ismeri el Szíria egyetlen törvényes képviselőjeként, ezzel is fokozódik a nyomás a rezsimen. Ugyanakkor még mindig fontos területek, és tömegpusztításra is alkalmas hadi eszközök vannak Aszad kezében.