Nem Rice lesz az USA külügyminisztere

2012.12.14. 00:15

Nem vállalja a jelölést a külügyminisztéri posztra Susan Rice az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a személyét ért politikai támadások után, jelentette be csütörtökön. Susan Rice, aki Hillary Clintont váltotta volna, és aki a tárca legnagyobb várományosa volt, csütörtökön levelet írt Barack Obama elnöknek, amelyben udvariasan visszalépett, úgy vélte, személye túlságosan megosztó lett, ami hosszabb távon megnehezítené feladata ellátását is, számolt be a CNN.

Korábban 97 republikánus képviselő levélben tiltakozott Barack Obama elnöknél Susan Rice esetleges külügyminiszteri kinevezése ellen. Az ellenzéki honatyák szerint az ENSZ-nagykövet félrevezető nyilatkozatokat tett, amely rengeteget rontott megítélésén. Obama védelmébe vette Rice-t.

Susan Rice azért került a republikánus bírálatok kereszttüzébe, mert öt nappal az Egyesült Államok Bengáziban működő konzulátusa ellen 2012. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás nyomán több tv-állomásnak úgy nyilatkozott, hogy az incidens "spontán" tiltakozásként kezdődött, amelyet egy Floridában forgatott iszlámellenes film váltott ki.

Republikánusok szerint az Obama-kormány a választási kampány idején politikai indítékkal hallgatta el, hogy a World Trade Center és a Pentagon elleni terrortámadások 11. évfordulóján terrorcselekményt követtek el a Kelet-Líbiában működő amerikai képviselet ellen. A támadásban életét vesztette az Egyesült Államok tripoli nagykövete és három másik amerikai állampolgár.

Utóbb hivatalos forrásokból az derült ki, hogy a Rice nyilatkozatainak alapjául szolgáló titkosszolgálati háttér-összefoglalókból James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) töröltette a terrorizmusra és az al-Kaidára vonatkozó utalásokat.