Bevonulnak a németek Törökországba

2012.12.14. 17:22

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken megszavazta a kormány előterjesztését arról, hogy Németország Patriot légvédelmi rakétaütegeket telepítsen Törökország szíriai határvidékére.

A döntés alapján a német hadsereg (Bundeswehr) legfeljebb 400 katonával vehet részt a Törökország kérésére induló küldetésben. A parlamenti felhatalmazás 2014 január végéig érvényes. A NATO-műveletben az Egyesült Államok és Hollandia is részt vesz. A cél annak megakadályozása, hogy a szíriai polgárháború átterjedjen a határon túlra.

A parlamenti vitában a konzervatív-liberális koalíció képviselői a küldetés védelmi jellegét emelték ki. Az újabb külföldi Bundeswehr-bevetést elutasító képviselők úgy vélték, a törökországi akció a céljával éppen ellentétes eredményre, a szíriai polgárháború régiós konfliktussá szélesedéséhez vezethet.

Német katonák a második világháború után először a kilencvenes évek közepén vettek részt határon túli küldetésben. Jelenleg már a Bundeswehr csaknem 6500 katonája teljesít szolgálatot külföldön. A legtöbben Afganisztánban szolgálnak, de például Koszovóban, Libanonban és Szudánban is állomásoznak német katonák. A Bundeswehr az újabb misszióban két Patriot üteggel és a rakétarendszereket kezelő összesen mintegy kétszáz fős személyzettel, valamint a biztonságukról és ellátásukról gondoskodó egységekkel és egy 50 fős tartalék egységgel vesz részt.

A német ütegeket várhatóan a Törökország déli részén fekvő, 400 ezer lakosú Kahramanmaras térségében telepítik, az előkészületek pedig már karácsony előtt elkezdődnek. Az Egyesült Államok és Hollandia további két-két üteggel vesz részt a küldetésben. Valamennyi NATO-parancsnokság alatt áll majd. A tervek szerint január végére válnak majd bevethetővé, kiszolgálásukra összesen 1200 katonát vezényelnek török területre.

Az észak-atlanti szövetség december 4-én döntött arról, hogy Ankara kérésére a szíriai hadsereg rakétáinak elfogására alkalmas Patriot légvédelmi ütegeket telepít Törökország szíriai határvidékére. A határozat szerint a rakéták kizárólag a szövetségi partner Törökország védelmét szolgálhatják, így nem vethetőek be például egy Szíria feletti repüléstilalmi övezet ellenőrzésére.